Srpski književni glasnik

898 Српски Књижевни ГЛАСНИК. подбулих капака негдашњега ноћног келнера; остајао је обично два-три дана, посећивао бележника и извршиоца, разгледао преко зида имањце или фабрику дужникову, и онда га је нестајало без трага и гласа.

Оно што је био сазнао у Апсу, испуни га неограниченим поверењем у Руместана. Отац, негдашњи фа-: брикант предива, пострадао због великих планова да се обогати и разних неуспелих проналазака, живео је скромно као заступник једнога друштва за осигурање; али његова сестра, Г-ђа Портал, удова без деце једнога богатог судског чиновника, морала је оставити цело имање своме братанцу.

Зато је Малмусу толико било стало до тога да задржи Нуму у Паризу: „Ступите код Сањива, говорио му је. Ја ћу вам бити на руци“. Како секретар тако углед. ног човека није могао становати као обичан студент, он му намести један стан за самца на Волтеровом Кеју, из дворишта, узе на себе да плаћа кирију и даје храну. Тако будући вођа партијски уђе у борбу, са свима спољним знацима безбрижног живота, а у ствари са страшном оскудицом, без потребног баласта, без џепарца.

Сањиево пријатељство поможе му да стекне сјајна познанства. Предграђе га прими у своје кругове. Али ови друштвени успеси, позиви у Паризу и на пољска добра за време лета, где је човек морао отићи лепо одевен, увећавали су само све више његове трошкове. Тетка Портал му је, истина, на поновљене молбе, слала по мало новаца, али врло предострожно, тврдичећи, пропраћајући сваку пошиљку дугим и смешним вакелама, библијским претњама против тога убитачног Париза. Тако се више није могло издржати. -

После годину дана, Нума потражи нешто друго; у осталом, Сањиеу су требали вредни, неуморни радници, и Нума није био за њега. Овоме јужњаку је био урођен известан неодољиви нехат, и нарочито му је био одвратан канцеларијски рад, постојан и одмерен. Њему је сасвим недостајала пажња, моћ да се човек задуби у ствар.