Srpski književni glasnik

Српско Народно ПОЗОРИШТЕ. 919

зориште имало само 29.301 динар и 60 пара државне помоћи, онда се мора Шапчанину признати, да је био изврстан економ и да је умео да располаже са буџетом као ни један од управника пре и после њега, У томе није Српско Народно Позориште могло имати бољег и савеснијег стараоца од њега.

| Са рашћењем угледа Позоришта растао је и број посетилаца. Бејаше наступило доба живога интересовања за Позориште. Не знам да је наша публика икада преи после тога показивала толико добре воље и толиког заузимања за све што је било скопчано са позориштем. Нарочито је падало у очи интензивно учешће, што га је у то доба узимала великошколска омладина у свима догађајима, који би се тицали позоришта. Одушевљење, којим је наша младеж излазила на сусрет Позоришту, глумцима и позоришним писцима било је елементарно и заслужује да се помене као редак појав, а и исто доба и као доказ да опстанак Народног Позоришта, као важне културне установе, у нашој држави, није било више питање луксуса, него питање животне потребе.

А што је до тога дошло и што је Народно Позо: риште наилазило на опште симпатије престоничке публике, зато припада заслуга у првом реду нашем старом глумачком особљу, које је било изврсно. Оно је било најјачи стожер Народном Позоришту и одржало му је репутацију у најкритичнијим тренуцима његова опстанка.

Тодор СТЕФАНОВИЋ Виловски.

'