Srpski književni glasnik

94 Српски КњЊижЕВНИ ГЛАСНИК.

Баја Пивљанина“; па интересантна песма о преласку триста Васојевића у Србију 18361 године; и још „Сва. тови Љубовића“).

Међу песмама ове збирке има и по која варианта од оних, које су до сад већ издате у Вуковој збирци. Њих је и сам скупљач означио на неколико места. Ове варианте већином доста одступају од ранијих и по садржини и по величини и представљају потпунији и уопште савршенији облик исте песме.

Много вреди, што се ова збирка одликује и врло укусном израдом. Штампана је крупним, пријатним словима на лепој хартији. |

Скупљач заслужује заиста похвалу и признање на уложеном труду и на материјалним жртвама око прикупљања и издавања ових песама. Ну да учинимо овде и једну напомену. У нас треба већ једном да се престане са веровањем, да народне песме имају само да послуже забави ширих и нижих читалачких кругови. Треба скупљачи и издавачи народних песама још особито да воде рачуна и о томе, да народне песме имају велику научну вредност и да њихово издавање треба да одговара и научним потребама. А један од најглавнијих захтева, које наука ставља за издавање народних песама, јесте у томе да на крају сваке збирке таких песама има што потпуније израђен азбучни преглед (регистар) свију географских, личних, породичних именена са речником непознатих и мање познатих речи (и у овој Драговићевој збирци има приличан број таквих речи, провинцијализама, ко: јима не знамо значење). — Капетан Драговић, коме недостатак у стручној спреми за оваке послове обилато надокнађује његова природна интелигенција и велика љубав према започетом раду, имаће срећом могућности, а надамо се и добре воље, да овај недостатак накнади у својој другој књизи. Људи од науке радоваће се, ако и у његовој збирци, и у свима другима које од сад буду излазиле, место подужих предговора и место оних уобичајених великих претплатничких спискова нађу брижљиво израђен азбучни преглед на крају књиге.

Српским читаоцима, који још нису изгубили љубав према свежој и једрој јуначкој песми наших горштака, топло препоручујемо ову збирку.

Д-р Јован ЕРДЕЉАНОВИЋ.