Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

ЦРНОГОРСКЕ ЈУНАЧКЕ ПЈЕСМЕ. Скупио и издао Ђорђије М. Драговић-Ђуричковић, пјешадијски капетан. Књига прва. Цетиње, 1910. Цијена 2,50 перпера.

Међу збиркама, у којима су објављене саме црногорске, а уз њих редовно и многе херцеговачке, народне јуначке песме, ово је седма по реду. И ова збирка је један доказ више, да у нашем народу, особито југозападних крајева, има још доста непокупљених а ваљаних песничких производа. Скупљач и издавач, капетан Драговић с Цетиња, није нам овом књигом дао све што има. Он објављује на крају ове прве књиге, да има већ прикупљену грађу и за другу књигу ове збирке и да ће је ускоро дати у штампу.

У књизи има 34 народне песме. које су већином дугачке, неке и врло дугачке, са 800 и 750 стихова („Лазар Пециреп“, „Сватови Љубовића“ и „Прелазак Васојевића у Србију“). Општа одлика им је да опевају истините догађаје из релативно новије прошлости народне у Црној Гори, Херцеговини, Брдима и Приморју. Све су потпуне, с логичним редом у причању догађаја. с глатким стихом и богатим језиком. Неке, и по садржини и по облику, могу се означити као лепе (као на пример прва и најстарија од њих, а, како ми се чини и најлепша, „Женидба

1 До сад су изишле ове збирке црногорско-херцеговачках народних јуначвих песама: 1) Пјеванија ц“рногорска и херцеговачка, собрана Чубром Чајковићем (С М глутиновић), 1833 и поново 1837. 2) Огледало Србско, 1845 (екупио и издао владика Петар П Пе. тровић Његош). — 8) Црногорске Гусле, издао Стеван Поповаћ, 1858. — 4. Збирка Вука Ст. Караџића. 1865, као ГУ књига његовох песама (у новом издању, 1900, књ. УП). — 5) Гусле Црногорске, игдао Филип Радичевиђ, 1872. — 6) Јунаштво Црногораца и Херцеговаца. Бојеви из 1876-7-8 год. (у Новом Саду).