Srpski književni glasnik

+

| |

"А 2 ~ :

сирена

БРОЈ СРБА И ХРВАТА. 133

податак али је непажњом учинио велику погрешку, те је означио, да у самом скадарском вилајету има 109.600 Срба. — Иванић каже, да у целом скадарском вилајету има око 1500 српских православних домова.“

Ја сам био у повољном положају, да са две стране дођем до података, који се морају за сад сматрати за најпоузданије податке о Србима у скадарском вилајету. Једни се односе на тамошње православне Србе, и њих сам добио од свога ђака Г. Саве Вучковића, слушаоца на философском факултету нашег Универзитета. Г. Вучковић је родом из Скадра и бавио се ове (1910) године етнолошким испитивањима у Скадру и у оближњем српском насељу Враци, па је том приликом утврдио, дау Скадру има 162 српска православна дома, а у Враци (коју чине 7 села) 132. Осим тога је добио податке из протокола митрополитова намесника у Скадру, по којима у селу Матагужима има 47 српских домова а у селу Врању 16 (оба су та српска села у Зети близу црногорске границе), у селу Каменици код Скадарског Језера 18 домова, у Дерегњату на Бојани 9 и у Бушату (на Дриму) 1 дом. Дакле по тим податцима у целом скадарском санџаку има данас укупно 3825 домова православних Срба. А пре пет година, 1905, не само да их није било мање, него их је било више, јер се од онда по саопштењу истога Г. Вучковића из неких села приличан број српских домова раселио. Зато можемо број од 385 домова задржати и за 1905 годину. — Како пак у тим крајевима онако исто као и у суседним деловима Црне Горе на један дом или породицу долази обично по 6,5—7 душа, можемо рачунати, да у тих 385 домова има на 2700 душа православних Срба.

1 Флоринек 1: „Славанское племл“. Стр. 92.

= „Маћедонија,..“, 1, стр. 308.

3 Види о томе д-ра Јована Ердељановића: „Кучи“, стр. 191 („Српски Етнографски Зборник“, књ. УШ) и „Братоножићи“, стр. 452 („Срп. Етн. Збори.“, ХП).