Srpski književni glasnik

; |

158 Српски Књижевни ГЛАСНИК,

листике, и задржао се нарочито на досадашњим културним везама између чешког и српског народа.

После изјаве Руса Г. Ивана Порфировића Прокопјева да и „Савез руске штампе“ слупа у општи Савез, и изјаве Г. професора Фиљевића, Конгрес се конституисао: за председника је изабран председник Српског Новинарског Удружења Г. Бранислав Б Нушић; за потпредседнике: Г.Г. Платон Кулаковски (Рус), Мишковски (Чех), Круликовски (Пољак), Шчавински (Галички Рус), Светозар Хурбан Вајански (Словак) Михалани Георгијев (Бугарин), А. Габршек (Словенац), Милан Грловић (Хрват), Др. Урош Круљ (Србин); за главног секретара Г. Јан Хејрет (Чех), и за секретаре по један од сваке народности.

Г. Б. Нушић захваљује на почасти и поздравља госте. Истичући велике заслуге за Савез уваженога Г. Јосифа Холечека, предлаже га за почасног председника Конгреса. Конгрес предлог усваја с највећим одобравањем.

Затим су настали поздравни говори.

Г. Љ. Јовановић, министар просвете, у своме искреном и топлом говору, који је одушевљено поздрављен, указује на задатке словенске журналистике у борби против словенских непријатеља, изјављује жељу за оснивањем Словенске Телеграфске Агенције, и стварањем изборног суда, који би задржавао непријатељства између словенских народа, и истиче улогу просветних радника и уметника. Г. Јован Жујовић, у својој језгровитој речи, поздравља Конгрес у уме Академије Наука и Уметности, помиње нарочито прву изложбу словенских новина и часописа као нову манифестацију словенске културе, одаје хвалу раду публициста и новинара, истичући да између науке и журналистике треба да има узајамности и сарадње у служби националним и човечанским идеалима. Г. Богдан Гавриловић поздравља конгрес у име Университета, истичући тешку улогу словенских новинара. Г. Љ. Давидовић, у име Београдске Општине, поздравља госте топлом добродошлицом, додирујући укратко судбину Београда и српског народа. |

Затим је председник позвао све присутне госте на отварање Прве Изложбе Словенских Новина, која је смештена у Другој Гимназији. Изложбу је отворио Престолонаследник Александар, који се на њој задржао више од једног часа.

После отварања Изложбе, председник Београдске