Srpski književni glasnik

Бан.

Боле инг КЕ; 159

Општине давао је у „Гранд-Хотелу“ ручак за ужи круг гостију.

У 5 часова, на гробу Доситеја Обрадовића пред Саборном Црквом, после кратког помена који је учинио Г. Митрополит, положио је венац у име Чеха Г. Јан Хејрет, секретар Чешког Новинарског Удружења, и указао на велики пример Доситејев.

Увече, у новој сали код „Касине“, Српско Новинарско Удружење приредило је гостима банкет, на коме је било око четири стотине званица, и који је у најбољем расположењу трајао дубоко у ноћ. Госте је поздравио Г. Бранислав Нушић. Затим су се ређале здравице Г. Г. П. Кулаковског, Хурбана Вајанског, П. Маринко-· вића, Ивана Златарева, Цотића, Башмакова, Вергуна, С. Ћурчића, Ст. Радића, Николова, Грловића, Јураја Деленка (Лужичког Србина), и тако даље.

28 јуна, у 10 часова, отворена је друга седница. На дневном реду су поздрави делегата свих словенских племена.

Г. Башмаков поздравља Конгрес у име Руса, Г. Иван Златарев у име Бугара, Г. Милан Грловић у име Хрвата, Г. Габршек у име Словенаца, Г. Др. Глушкијевић у име Галичких Руса, Г. Хурбан Вајански у име Словака, Г. Круликовски у име Пољака (на српском језику), Г. Јурај Деленк, једини делегат од стране Лужичких Срба, Г. Копчев, Маћедонац, Г. Никола Кашиковић у име босанске штампе.

Сви говори су били бурно поздрављени.

Затим је Г. Бранко Лазаревић прочитао извод из књиге Г. Др. Ј. Скерлића: „Историјски преглед српске штампе“ (која је раздана свима гостима) и Г. Јосо Лакатош, свој реферат о историји хрватске журналистике.

У подне су се сви конгресисти одвезли трамвајима до Електричне Централе, где им је љубазни директор трамвајског друштва Г. Бисерс приредио богату заку. ску. Гости су у игри провели до 4 часа, и вратили се на Конгрес очарани домаћиновим гостољубљем.

После подне одржана је најпре седница опуномо-. ћених делегата словенских новинарских удружења. Затим је отворена трећа седница Конгреса, на којој је Г. Иван Иванић прочитао срој реферат о оснивању Словенске Новинарске Телеграфске Агенције. Предлог је усвојен и изабран је егзекутивни одбор (Г.Г. Глушкијевић, Ф. Ховорка, Соколовски, Иван Бацов, Расто Пустослемшек, Иван Иванић) који има да приступи његовом остварењу