Srpski književni glasnik

—дРР / ЉЉГГГ

| | |

РЈ

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

Јован СКЕРЛИЋ, СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ, ЊЕГОВ ЖИВОТ, РАД И ИДЕЈЕ. Београд, 1910.

1

Као што се по наслову види, Г. Скерлић је хтео пре свега да нам да једну биографију Светозара Марковића. То је било врло потребно. До сада ми нисмо имали ниједне књиге о његовом животу. Ко је желео дознати што више о његовом животу, морао је претурати старе некролошке белешке по разним листовима и часописима.

Г. Скерлић је успео прикупити много нове грађе. Он је имао највећи део Марковићеве преписке (која је, као што се зна, била велика: Марковић је волео да пише дуга писма, на руски начин, пријатељима и пријатељицама с којима је живео у некој врсти духовног комунизма). Г. Скерлић је разговарао скоро са свима његовим савременицима који се још налазе у животу; њихов број није тако мали. Један доцнији биограф не би могао доћи до свих тих података до којих је дошао Г. Скерлић. Доцније, Марковићеви савременици били би сведени на мањи број него данас. Исто тако, ко зна шта би доцније било и од његове преписке, која се, данас још, чува брижљиво.

Г. Скерлић је осветлио многе моменте у Марковићевом животу. Тај живот имао је читаву једну тајну страну. Марковић се није ограничавао на то да пише