Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 73

несе своју одлуку Главни Правни Савет, који се брине 0 зеаш5-у чиновника судијског кадра. Окружни начел- || ници и начелници министарства, као и дипломатски пред- | ставници Грчке не долазе у непокретне чиновнике.

Овом приликом је повраћена у живот установа Државнога Савета, која је постојала и раније, па престала сама од себе да живи. Атрибуције и функције овога највишега административнога Суда сличне су онима нашега Државнога Савета.

Има доста људи који верују да ће у Грчкој ствари | сада ићи боље, да ће у Грчкој сви прионути да раде | на јачању војне снаге и привредноме препорођају Краљевине. — Многи мисле да је дух трезвености, најзад, 'овладао и Грцима.

После објаве Тургуд-пашина прогласа којим позива побуњене Малисоре да се у року од десет дана предаду и после царске објаве о поклону од 700.000 динара за оштету и откуп кровова у Арнаутлуку, — Малисори су наставили свој оружани отпор Једновремено су за њих водили у Подгорици и на Цетињу преговоре са турским послаником на Цетињу о начину предаје, о уступцима који се имају учинити Арбанасима. Упућивани су телеграми и меморандуми енглеској влади и осталим представницима Европе о томе. Представници Енглеске, Русије, Италије, Француске и Аустро-Угарске чинили су представке црногорској влади да своје држање према покрету упути помирљивим путем. — У Цариграду се још није решило шта ће се радити ако се побуњеници, и после поновнога рока од петнаест дана за предају, не предаду властима. Два су мишљења: једно је за помирљиву акцију, а друго за одлучно угушивање буне. Црна Гора је упутила свога повереника у Петроград ради арбанаскога питања, које узима све озбиљнији карактер. Аустро·-Угарски корак много је узрок те се питање све више замршује.

ИНностРАНИ.