Srpski književni glasnik

|

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Руски РЕВОЛУЦИОНАРИ И СРПСКИ РАТОВИ 1875—1876.

В. Богучарски: Русское освободитшељное движене и вопна за освобожденле Болгарти.

Руски публицист Г. В. Богучарски штампао је прошле године у бугарском часопису Мисљлљф чланак „Рускил народђ, облцество и верховна властђ вђ дђлото на освобождението на Бљлгарил“. Писац је тај чланак знатно допунио, што је нарочито значајно, по усменим саопштењима појединих живих радника из тога доба и на руском штампао у једном руском часопису.

Чланак има ширу садржину но што би се по наслову дало судити, и баца нову светлост на руско учешће у ратовима на Балкану 1875—1878. Неколико нових појединости имају нарочитога интереса за нас Србе.

Г. Богучарски полази од обичне поставке о главном узроку последњег руског рата против Турака, и наглашује да су се у жељи за ослобођење балканских Словена слагали и широке масе рускога народа, и кругови руске интелигенције, и сам цар Александар [. Народна маса имала је то осећање врло спонтано и природно, и без историјских и географских знања њој је било познато да се Русија у току читава два века, девет пута тукла противу Турске, ради ослобођења „једнокрвних и једноверних“ Словена. Руски сељак имао је о ослобођењу Словенског Истока исте идеје које и средњевековни крсташ о ослобођењу Светога Гроба. И зато су руска села, до-