Srpski književni glasnik

80 Српски Књижевни Гласник.

и дата на оцену Г. Стојану Новаковићу расправа Г. Др. Божидара Прокића: „Постанак Охрилског Патријархата“. 5. Приказана је и дата на оцену Г. Љубомиру Ковачевићу расправа Г. Др. Николе Радојчића: „Прва женидба Стефана Првовенчаног“. 6. Афтобиографија попа Јефтимија Батковића (!75091798), коју је послао Академији Г. Димитрије Николајевић Оклобџија, дата је на оцену Г. Др. Јовану Радонићу. 7. Приказан је рад Г. Јована Н. Томића: „Кратак извештај о пуговима којим Турци морем и сувим могу напасти на Италију, приликом рата у Хрватској, поднесен Фердинанду Медичићу, великом војводи тосканскоме“, па је одлучено, да се штампа у „Споменику“ ГИ. 8. На основу реферата Г. Др. Станоја Станојевића примљена је за „Глас“ П р. расправа Г. Др. Драгутина Н. Анастасијевића: „Још о години смрти Немањине“.

Моб:

КУЛТУРНА ЛИГА У 1910—1911 године. — Тихо, без ларме,

готово без икаквог публицитета Културна Лига проширује.

свој рад у свима правцима, и из центра земље, на начин концентричних кругова, шири се на све остале крајеве Србије. У засебној књизи „Рад Културне Лиге у 1910—1911 години“

види се сва њена успешна активност, која не значи само

услех једнога друштва но и доказ могућности и снаге приватне иницијативе код нас, где се иначе све чека од Државе.

У току 19:0 и 1911 Културна Лига је створила 8 варошких библиотека и 32 сеоске. Варошке библиотеке су у Крушевцу, Ћуприји, Врању, Књажевцу, Ужицу, Жабарима, Сурдулици. Бајиној Башти. Сеоске библиотеке су махом у округу пожаревачком, крушевачком и ужичком. Културна Лига исто тако је књигама снабдевала 59 сеоских библио. тека основаних раније, у току 1909—1910 године, као и грађанске и подофицирске читаонице.

У појединостима је изложен рад појединих организација Културне Лиге у земљи: народна предавања, књижнице и читаонице, помагање гимнастичких хигијенских и витешких друштава, школе за неписмене. ЛПростср нам оскудева да прикажемо у појединостима како се тај рад кретао у појединим окрузима и местима. Као карактеристичан и леп пример да навсдемо шта се радило у селу Црквенцу, у округу моравском: у томе напредном селу постоје данас две стрељачке дружине, за одрасле и за ђаке, соколско друштво, земљорадничка задруга која има свој дом, потрошачка задруга, читаоница и библиотека, која има 208 књига, 219 чланова (који су платили улога 233.50 динара годишњег улога) и 789 читалаца.

Желети је да се рад Културне Лиге прошири и на остале округе, међу којима неки „сном мртвијем“ спавају, и да сви просвећени људи у земљи узму више учешћа у овом корисном и позитивном културном покрету.

Власник, Богдан Поповић. — УРЕДНИК, ЈОВАН СКЕРЛИЋ,

3 ј | [