Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. | 79

ничког полета и високих мисли у целом свету учинило је велики утисак, и на српски је преведена још 1870 годиве. Н.

ДВЕ ПРИПОВЕТКЕ Сима МАТАВУЉА. — У библиографији Сима Матавуља, која је изишла у овоме листу (књиге ХХ/Ги ХХП), нису поменуте његове приповетке Гуске и Калуђерска Посла. Гуске су једна од првих Матавуљевих приповедака, која вије интересантна само као један од његових првих књи жевних радова, већ и по томе што је сатирично-хумористична. У њој је дата слика паланачког живота у нашем При: морју, где се због незнатне штете коју учине гуске ствара читав догађај, грађанство издели на „партије“ и тужбе полећу на све стране. Приповетка је јако развучена. Написана јеу Шибенику, фебруара месеца 1886, и изишла је у Стармаломе за 1886 годину, бр. 79.

Друга приповетка Калуђерска Посла је много боља и дужа. Изишла је у Градини за 1900 год. бр. 6—8. У њој је дат подужи опас Фрушке Горе, наших манастира и калуђера у њима, са верном сликом народног живота, богатих ручкова и вечера. Та приповетка иде у боље Матавуљеве радове.

У. М,

ДРУШТВА И УСТАНОВЕ

Српска КРАЉЕВСКА АКАДЕМИЈА. — Академија Природних Наука имала је састанак 14 децембра 1911, године: 1. Расправа Г. Др. Петра Ђорђевића: „Морфологија бацила из коренових квржица у У1аа зануа [.“ није примљена за Академијина из: дања, пошто је на страни раније објављена. 2. Према реферату Г. Др. Ј. Цвијића примљена је за „Глас“ Гр. расправа Г. Др. Славка Шећерова: „О обојености пегавих даждевњака (5ајатапдта тасшоза Гаит.)“. 3. Расправа Г. Др. Милутина Миланковића: „Прилог теорији математске климе“ дата је иа оцену Г. Др. Б. Гавриловићу. 4. Расправа Г. Ристе Т. Николића: „Глацијација Шар Планине и Кораба“ дата је на опену Г. Др. Ј. Цвијићу.

Академија Друшшвених Наука имала је састанак 19 децембра 1911: 1. По саопштењу Г. Слободана Јовановића да је своју приступну академијску расправу „Уставобранитељи и њихово време 1838—1858“, коју је беседом приказао на свечаном скупу Академије 15 децембра 1911, спремио за штампу, — Академија је одлучила, да се ова расправа штампа као засебно издање Академије. 2. Приказана је расправа Г. Др. Ст. Станојевића : „Студија о српској дипломатици. 1, Тпуосано,“ па је одлучено да се објави у „Гласу“. 3 Приказан је рад Г. Др. Јована Радонића: „Грађа за историју Пере Сегединца“, па је одлучено, да се штампа у „Споменику“ П р. 4. Приказана је