Srpski književni glasnik

| | |

Научни ПРЕГЛЕД. 27

Дакле, нема ни речи о предлогу за појачавање посаде у Котору! Тако рече Г. Вулић. А шта значе подвучене речиг Зар се та „јака сила“ не тиче у првом реду Котора, као центра млетачких операција, откуда се помоћ, по потреби, шаље на све стране»

Или да Г. Вулић није добио храбрости да пориче ову истину само зато што се у Дуодовој депеши на наведеном месту нигде не спомиње Котор, казан том особном именицом (Сабаго), а није могао да нађе праве речи у тексту, којима је обележен Котор, и варош и град»

Ако је тако, бићемо готови врло брзо. Нека загледа у доле наведени текст Дуодове депеше и нека нађе подвучене речи „аиезја Ста, Сазјећо“ па нека научи да је то Котор, и да се на Котор и његову околину односе и речи „на ову страну“, у коју треба да се пошље „једна јака сила“. Ако пак не зна зашто је Котор казан речима „11 диечја рапе“ и „дашезја Ста, Сазнејо“ нека погледа на чело депеше и нека види да је депешу писао кошорски провидур у Кошору, и да је зато место у коме он пише депешу казао речима: „дџезја рапе“, „аиезчга Ста, СазтеПо“.

Г. Вулић ни ово није хтео да види Али је зато имао храбрости да ми подмеће употребу „опсенарских доказа“ у тренутку кад он сам то чини поричући једну истину!

(Наставиће се.) Јов. Н. Томић.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

САДАШЊЕ СТАЊЕ У ОТОМАНСКОЈ ЦАРЕВИНИ.

Главна пажња је још увек управљена на Турску. Непромењена одлука да се рат с Италијом настави, и успех младотурскога комитета да се измени члан 35. Устава, задају већу бригу него до сада Е

Стрпљење и најпомирљивијих у Италији као да је на крају. Политика везаних руку не може се више правдати; рат не може непрестано трајати. Један одсудан покушај ван азијских вода да се учини крај мучној ситуацији све се више

15