Srpski književni glasnik

ВАМПИРИЗАМ У РОМАНТИЧНОЈ КЊИЖЕВНОСТИ. 51

и спалише га. Царски чиновник написа дугачак рапорт београдској влади, која га испрати у Беч. У Бечу ова вест произведе огромну сензацију у штампи, па и у научним круговима.! Нов случај вампиризма, још узбудљивији, појавио се у Србији 1732. Пуковник Бота д Адорно у Београду доби вест да у селу Медвеђи близу Крушевца влада страховита епидемија. Пуковник изасла одмах на лице места „контагионс-медикуса“ Г. Глазера. После неколико дана он прими од лекара један врло конфузан извештај, у коме је овај тражио допуштење да у медвеђском гробљу изврши „хирургичку визитацију“. По добивеном допуштењу, гробови се откопаше. Ево у потпуности те историје која је обишла целу Европу.

Хајдук Арнаут Павле из Медвеђе погинуо је био 1727 године под једним тешким колима са сеном. После месец дана, четири сељака из истог села умреше на начин на који се, по предању, умире од вампира. Тада се село сети да је Арнаут Павле често причао како га је некад на Косову Пољу мучио један турски вампир и како га се он најзад ослободио: отишао му на гроб, раскопао га, најео се земље са гроба и протрљао вампировом крвљу. Али тај лек свакако није био до: вољан да га спречи да и он не постане вампир после смрти. Дакле, четрдесет дана доцније, његови га сељаци ископаше. Нађоше га црвеног као ватра, косе, ноктију и браде пораслих, жила пуних течне крви која се разливала на покров. Кмет му заби колац у груди; одсекоше му главу и спалише све. Затим поступише исто тако са лешевима она четири сељака мртва од вампира, из бојазни да се и они не повампире после смрти.

После пет година, 1732, појави се у Медвеђи она страшна епидемија услед које послаше царску комисију из Београда. Нови се вампири појавише у селу, али им се није знао узрок.

После дужег трагања, најзад открише да је Арнаут Павле сисао крви не само од она четкри сељака, већ и од неке стоке коју су нови вампири морали јести за живота. Тада се село одлучи да раскопа гробове свих оних који су умрли у последње време, и између четрдесет лешева нађоше седамнаест

1 УЛепет Тлатшит од 25 јула 1725. — Етјвећћсће Ведеђепћет, тефеће зћећ зт дет. Потјј Кезодађа оћтсе Већдтаа тт Ођет-Ттдатп, (=12) бот епттдеп Тадеп, гидећтадет, У'леп, 1725. (Навод по Г. Хоку.)

4%