Srpski književni glasnik

52 Српски Књижевни Гласник.

који су носили најочигледније знаке вампиризма: после уобичајених операција спалише их и бацише пепео у Мораву.

Царска комисија састави званичан записник који потписаше сви присутни офицари и војни лекари. Тај извештај се отправи Ратном Савету у Беч, где буде одређена специална комисија да га извиди.

Цар Карло МГ заинтересова се живо за тај догађај о коме се ускоро вести раширише кроз целу Европу. Идуће године (1733), како бележи један савремени писац!), „на лајпцишком вашару није било по књижарским шатрама других књига до брошура о сисавцима крви“. Општа паника завлада; у Шлезији, Чешкој, Моравској и Угарској простонародна машта стварала је вампире у сваком месту, а једна немачка варош, премрла од страха, затражи против њих помоћ од Универзитета и учених друштава“). Француски краљ Луј ХУ нареди своме амбасадору у Бгчу, војводи од Ришелиеа, за оп. ширан извештај о свему.) —

У Немачкој, читава серија дисертација појави се да расветли овај невероватан догађај; теолози, философи, лекари, историци нагнуше да кажу своју реч: једни, не верујући у истинитост званичних докумената, покушаше да објасне празноверицу најчуднијим разлозима, други узимајући, ствар 03биљно питаху се да ли вампире гони на сисање крви сотризв, атата или зрфтив.“)

У Француској, већ у месецу мају 1732, Метсите де Ктатсе информише своје читаоце о чудним вестима из Беча и уноси први пут у француски језик реч оатрдте.) Пет година доцније, Боаје д Аржан, „онај д Аржан кога су језуити оптуживали да не верује ни у шта“, поверова у вампире и исприча о њима дугих прича у својим Јеврејским Писмима, која су као што је познато, једна од многобројних имитација /ГПерсијских Писама.

После њега, један славни ерудит, пречасни отац дом Ав-

ђ М. Кап. Ттасваћ фоп дет Кашеп ита Зећтаљћгеп ает Тодћећ чт дет бстађетп, Гећрле, 1784. 5. 179.

2) Ббејап Носк, ор. ст, 5. 40.

5) Незћотте дез ратрттев, Рагћа, 1820, р. 243.

%) Видети списак ових публикација у књизи Г. Хока, стр. 36—48.

5) Речник Хацфелд-Дармстетер, најтачнији у овим питањима, даје као први пример речи 1762 годину.

Спј Рр МИТА АВАРА

| У"

=>