Srpski književni glasnik

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД. 71

сувише обична, без и једне промене у покрету и изразу. Увек иста и увек невероватна. За то. наравна ствар, није само она крива. Г. Николић је био достојан „партнер“ г-ђе Стојановић и трудио се да не буде бољи од ње. Кола чаробника, врло лаку улогу, играо је Г. Антонијевић без познавања типских особина таквих људи. А та улога даје пуно могућности да се на врло лак начин изазову врло прикладни ефекти. На репризи је Г. Туцаковић боље интерпретирао лукавог сеоског „мајстора“, који уме вешто да искористи неискусно поверење наивних сеоских љубавника. Те вечери је Бастијана играо Г. Србуљ, а Бастијену Г-ђица Освалд

Оркестар није био ни бољи ни гори но обично. Он није могао да да стилистичке особине ни за себе нити да опомене певаче да се приближе специјалном стилу В. А. Моцарта. То је била дужност диригента. Заиста целој ствари је иу музичком погледу недостајало стила. Местимице је могло бити више боје, често и више ритма и полета. тада је, на пример, свирана и сувише споро. Темпо јој је АПесто. Ја се још сећам великога диригента Моцартове музике, покојнога Ф. Мотла, и он ме је научио волети Моцарта и осећати његову нарочиту одлику: ненаметљиву, скромну, али силну моћ драмске карактеристике. Тога није било у нашем Народном Позоришту за премијере прекрасне пасторале „Бастијан и Бастијена“.

22 децембра је у Народном позоришту приредио Г. Велимир Дозела „Велики Уметнички Концерат“, коме је предходила „Велика Уметничка Реклама“. Реклама је учинила своје: прикупила је доста публике, која нема рођене директиве, и она је тапшала једноме младићу који мора још много да ради, ако хоће да има и код озбиљне публике успеха. Програм концерта јасно је показао да Г. Дозела не може још да одмери своју снагу. Несређен темперамент младости му је сметао да правилно интерпретира обе главне тачке концерта: и Ез диг концерт за клавир са орхестром од Бетховна и Шопенову б то! сонату. Г. Дозела исувише много верује својим пијанистичким способностима, и то ће да му смета у његовом будућем развоју.

МилојЕ МИЛОЈЕВИЋ.

~ ~. ње~

у .

пе аи.

-