Srpski književni glasnik

918 Српски КЊижЕВНИ ГЛАСНИК.

ности, којих у Европи није мали број. Једно од таквих удружења јесте Међународна Лига за одбрану Права Народа (Тлоце шеегпаНопаје рошг Ја дегепзе ди Отон дез Рецрје5), која је основана у Паризу јула месеца 1912, и која има на челу, као председника, Г. Ернеста Дениса, професора париског Уни верситета, познатог француског историчара и осведоченог и драгоценог пријатеља српско-хрватског народа.

Главне идеје Лиге ово су. Она поставља себи за циљ да „организује међународно јавно мњење“, како би се „дала потпора отпору народа повређених у њиховом праву“. Тих народа у Европи има много, и они су или под изузетним законима, или су им формална права погажена. или им се насилно истребљава језик и њихова култура. Модерни дух, који је изишао из француске и американске традиције ХУШ века, | осуђују то гажење једног од најосновнијих човечанских права. „Самовоља влада, збрка власти, које су апсорбоване у полицијској власти, такозвано право завојевања, цео систем „државног разлога“ који допушта да је један човек у рукама другога човека — то је, у нашим очима, осуђен анахронизам“. Идеал је: да је у свету буде што мање поданика и што више слободних грађана. :

Лига се не ставља на гледиште једног напионалног инте- реса, нема у напред створеног непријатељства ни против једне народности. Она не устаје против националнога самољубља, и зна врло добро да у тренутцима опасности национално осећање може узети и страстан и искључив облик. Али Лига ће се борити против свију гоњења права ма у којој земљи се дешавала и ма којим се разлозима покривала. Јер, у вртоглавици завојевања и дојучерашњи угњетени лако постају угњетачи. „У разним народима ми видимо чланове човечанства. Сваки од њих, нарочитим обликом своје културе, својим етничким или историјским карактером, па и једино својом вољом да буде оригинална особеност, даје — или у стању је да да — свој прилог општем благу људске цивилизације. Спречавати или кочити нормално развијање једне од тих људских група, то. значи одузимати од опште човечанске имаовине један део који може бити незамењив. Систематско угњетавање нама изгледа као злочин против будућности“. :

У борби за одбрану гажених права народа, јавно миш. љење у цивилизованим земљама је озбиљна сила. Кривци врло