Srpski književni glasnik

НЕ

често покушавају да угушивањем речи или фалсификовањем истине заведу јавно мњење. Али оснивање појединих лига, организовање митинга, потписивање петиција, покретање нарочитих листова — све то показује да јавно мњење живи, да се креће и да утиче. Но све те манифестације су усамљене и пролазне, без међусобне везе оне нису од онаквих последица од каквих би могле и требале да буду. Ту растурену силу треба прикупити, ваља организовати јавно мњење као једну велику и трајну моралну силу наше цивилизације.

Лиге хоће да прикупи људе који тако мисле. Обавештавајући их о свему што се дешава, отклањајући неспоразуме, пратећи живот европских нарола, бележећи свако насиље и неправду, Лига ће радити на стварању јавнога мњења код свију цивилизованих народа. „ИМ ако нисмо сународници, ми се, у једном извесном смислу, сматрамо као суграђани. Та заједничка титула нас везује, она нам даје достојанство које осећамо, и у. прилици налаже нам и жртве“. Једном речју: циљ је Лиге: „организовати међународно јавно мњење објективним изучавањем и излагањем жалби и тражбина појединих народа повређених у њиховим правима“.

Ради тога, Лига ће кренути један месечни орган за обавештавања, издавати разне публикације, отворити биро за обавештења који ће бити на услузи свима члановима, приређивати зборове, предавања и међународне конгресе, оснивати слична удружења у разним земљама, хватати и одржавати везе између појединаца и удружења који су у тим идејама.

Лига је покренула свој месечни билтен, који потпуно одговара њеном програму. Са разних тачака Европе ту се чују гласови притиснутих народкости. Билтен је пун документованих чланака о народносним борбама у целој Европи, и даје пуну слику ширине и оштрине данашње националне борбе. За нас је од нарочитог интереса држање Лиге у Балканском Рату. У „Објашњењима“, у 1—2 броју билтена, (новембар-

децембар 1912) баца се поглед на балканске догађаје, „да би

се суочила начела са активним стварностима живота“. „Сјајне победе четири балканске државе не доказују само да су топови и пушке једина средства угњетених, и да треба сили оставити да реши сва међународна питања... Победа савезника просто значи да материјална сила, у облику броја, оружања и органнизације, најбржи је начин зг решавање питања. Када

птаћа ~ ја <= _._ _. о