Srpski književni glasnik

је баводник. — Није ни чудо. Масаш ли ти да је њему пријатно 2 У раније време џелати су имали бар муке за забаву, али сад су муке забрањене. Кад би му оставили да бира, он би више волео да путује по Швајцарској, буди уверен... Дакле, јеси ли се решио 2

Сен-Фар. — Нећу, не иде ми се.

Заводник. — А ја ти још и не говорим о себи, који сам - стојао добар за тебе, код дванаестину пријатеља који су нарочито дошли из околине. Ако мислиш да те лажем, пошљи "некога да се увери; њихова су кола још у мом дворишту. Сен-Фар. — Нећу, не иде ми се.

Заводник, молећим гласом. — Буди љубазан према мени, твом старом другу из школе. Ми нисмо изабрали исту каријеру... Ти, ти си изишао на глас!.. Немој се понашати према мени као какав скоројевић... ја сам сиромах чиновник оптеГрећен женом и децом. Мој старешина чека код мене; мени је потребно унапређење ; учини ово мени за,љубав, ја те лепо пл олим, драги мој Фар. — Фарчићу ! (Прекорно). ја сам твој поротник, ти си мој први осуђеник; сефтеиши ме с алалом, до врага! (С убеђењем.) Као поротник, осудио сам те на смрт. ја сам учинио своју дужност. Сад је на теби да учиниш своју... Сваки има звој задатак у друштву.

Сен-Фар. — Нећу, не иде ми се.“

“~ Заводник. — Допусги, узгред, један добар савег. Нећеш данас. ... лепо!.. али ће 'доћи џелат из оближњег места, и што није било данас биће сутра... Е реци сам: је ли ред да гиљотинирају човека сутрадан по дану погубљења 2 Није; ред је ред, утврђен ред... Ти дакле нарушаваш ред, буниш се против утврђеног реда... И знаш шта ће мислити о теби 2 Рећи ће се: „Ето ти! још један узрочник нереда!“ Ето видиш да се хотимично компромитујеш !

| ___Cen-ĐPap. — Марим ја шта ће сзет рећи!

x дЗаводник,' после кратког размишљања. — Слушај, СенФаре, ја сам велики посматрач! Хоћеш да ти кажем нешто“... Ги нећеш признати, али тај отпор не долази од тебе... Теби су напунили главу... Уобразио си да је то нешто страшно. У твари, шта је то7 Ништа, једна обична формалност... Испигајмо мало ствар заједно: пре свега добијеш један добар доручак. (Смешећи се.) је ли то тако тешко, аг.. Затим ти ешто 'потшишају косу; то је хигијенски, и подмлађује те...

kaj Ае | n 95

ass