Srpski književni glasnik

“4 ECE

Српски Књижевни Гласник.

се.) Због тебе, због нашег малог доброг Сер Od Хајд“ 14 "устај, из пажње према г. од Писека. ја

Сен-Фар, сурово... Г. од Писека није ми представљен... Нећу.

Заводник (презривим тоном). — И ја сам још мислио да си "васпитан човек! (Наједанпут узвикне.) Ха! погодио сам! (Узме га на страну.) Признај слободно своме пријатељу, немој се "стидети. Да се не снебиваш због новца, аг (Тихо, на уво.) Сви су трошкови плаћени: Држава те части!

Сен-Фар, охоло. — ја не тражим милостињу.

Заводник. — Ето ти сад! увредили човеку осетљивост! "Кад сви чиновници не би били осетљивији од тебе за своју плату, шта би било сутра с владом, а7 Кажи сам... Хајде, „дижи се; све се бојим да се не примети да те нема.

Сен-Фар. Нећу, не иде ми се.

Заводник, строго. — Ти си незахвалан. Богу. СЉушто) Како! свакога дана, на дну Калифорније, на Јави, у Бразилији, има убогих грешника болесних, слабих, који се једва вуку; и сви имају једну једину мисао, ову једину жељу: „Ах! да ми 'је ла умрем у мојој лепој и милој отаџбини!“ (Плане.) А ти! Ти си у своме родноме месту, у кругу својих суграђана!... Па шта би ти још хтео, молим те!

Сен-Фар. — Могућно!... Али мени се не иде.

Заводник. — За Бога, немој бити луд, промисли „мало... Ђуди искрен: док те нису ухватили, ниси живео спокојно... Гризла те је савест... Помишљао си: „Ако ме улове, стрпаће ме у Затвор, извешће ме пред суд, где ће ми судије рећи тисућу непријатних ствари... вређати:ме чак!“ Тако је, сасвим је тако; размишљао си правилно. Али данас, све је то прошло, оно што је најтеже прегрмео си... Остало ти је још да издржиш свега пет минута... и ти се устежеш! ја те заиста не разумем. Уз то, бар да је овај затвор добар... нарочито у погледу здравствених прилика! гле како си жут, као дуња! Хајде... изиђи бар мало на ваздух, чиниће ти добро.

Сен-Фар. — Нећу, ја, волим собу.

Заводник. — А да и не помињем господина, џелата, који "од јутрос, подмазује своју малу направу тебе ради... као за сина; толика услужност! Ово је први пут да се видите, и ти га презиреш! (Озбиљно.) Стећи ћеш у њему непријатеља! Узми се добро у памет!

Сен-Фар. — ја не волим нова лица; његово је тужно.