Srpski književni glasnik

105. 277 Српски CO O ON

У пи

такав је био и круг у ком се она кретала и поље на ком је радила. Задатак дипломата био је поглавито служити дворским. интересима, и поље његовог рада био је само двор и дворски кругови. Дипломат је имао за задатак да стекне поверења и симпатија код двора и његове најближе околине, а није бирао ни средства ни личности с којима је радио. Дворски љубимци и љубимице били су му често оруђе, и с њима је ковао сплетке и завере; а притворство, превара и лаж биле су му средство да постигне циљ.

У наше време, поље рада дипломатије проширено. је, а морал је доследно постао виши. Док су раније једини чинилац били двор и дворски кругови, данас поред њих, где их има, постоји одговорна влада, парламенат, јавно мишљење. Сви ови ЧИНИОЦИ | или воде или имају утицаја на спољну политику, и модерна дипломатија са свима њима има да рачуна.

Као природна последица таквог стања појављује се јавност, нераздвојан друг народне политике. У наше време спољна политика јавно се дискутује: јавно мишљење, парламенат, новине, претресају сва политичка питања. Лакше је учинити неправду или рђаво дело у уском кругу, или у затвореном кабинету, него пред очима целог света. Некад је неправде осуђивала само историја, али суд историје долази увек доцкан, кад је дело већ учињено. Јавно мишљење, међутим, и у опште јавност, стижу на време, и утичу и противе се да се политика поведе рђавим и непоштеним путем. (Разуме се, правда међу народима није још на оном ступњу на ком је правда међу појединцима, јер нема највишег судије који би казнио кривца. Неправде још дуго неће бити дефинитивно уклоњене, али је несумњиво да је данас, услед овакве еволуције у међу народним односима, међународни морал ипак бољи.

Јако развијен саобраћај између народа манифестовао се у разноврсним правцима, те су зато и додирне тачке између земаља постале многобројне и разноврсне. Сваки народ има своје особине и карактеристике. Један је агрикултуран други индустријски; један је богатији други сиромашнији; у једнога је виша у другога нижа култура и цивилизација. један другоме даје оно што он има а други нема, и на тај начин стварају се и развијају све тешњи односи између земаља, у“ разним гранама живота. Некадашње усамљености у овом погледу нестало је, и границе земаља пале су при овако раз-“

: