Srpski književni glasnik

i Za ado , ти = PONASA YT Or аи Јо 2: & 73 2. ~ Hama Дипломатија. : 105

"Ствари су се данас измениле, и судбине народа све мање исе од случајности и произвољних личних комбинација; спољна политика постаје дубља, озбиљнија и стварнија. Народи постају најважнији чинилац у међународним односима, и њихова права, потребе и аспирације упућују владаоце и владе којим правцем треба да пођу у спољној политици.

До оваквог стања није се дошло каквом револуцијом Ту међународним односима, већ је оно резултат лагане еволуције; и ствари ће се тим путем и на тај начин развијати и iy будућности. Нарочито, међутим, треба бити обазрив у тре"нуцима у којима живимо. Ми смо у једном пролазном криИШтичном стању кад се духови дају лако завести, било у једном "било у другом правцу. Нити треба бити сувише консервати"ван, па се упорно држати метода старе дипломатије, нити се "дати повести данашњом струјом, управо бујицом, и раски· нути сасвим са старим животом. Све у овом свету иде по"степено: природа не чини скокове; и зато не треба ни људи да их чине. Ако се и учини какав нагао преокрет какав је датнас учињен, тако да изгледа да се све из основа изменило, оне треба веровати да је тај преокрет апсолутан, ни дефини"тиван. Постоје још, и даће отпора, противни, стари обичаји, и ствари ће се још дуго таласати и колебати док не дођу на „своју праву меру. Зато је прерано узвикнути да је стара "дипломатија умрла и сахрањена, и да су настала потпуно нова "времена. · Свакојако, учињен је знатан корак у напред, али · стари обичаји нису потпуно уништени, и они ће се још дуго „осећати. у борби са новим погледима. И данас још једнако постоје тајни уговори, још једнако видимо империализам. О тајном Лондонском уговору још се говори и сваки час га истичу, а начело самоопредељења народа још ће дуго бити тумачено произвољно. Људи се брзо не мењају.

i: Али, при свем таквом стању ствари, дипломатске комбинације које иду на супрот природном току догађаја, у наше време, слабије су него народи и њихова права, и не могу бити дугог века. Онај вечити закон, да поштење, истина, правда, на крају побеђују — закон који има само једну неугодност, наиме, да је спор –— данас није онако спор као некад.

MK PI | о

ж о ож Каква је некад била спољна политика, такав је био и ај ~ · ·

морал старе дипломатије и методе којима се она служила;