Srpski književni glasnik

Аграрна Реформа: Подела Великих Поседа. 113

и да одржавају, па чак и повећавају, плодност своје земље и без великих издатака за набавку скупог вештачког ђубрета. 20 Мали поседи имају опште режијске трошкове мање, _ пошто не плаћају никакво управно и надзорно, па махом ни само радно особље. Зато они производе сразмерно јевтиније. "Та одлика њихова одскаче у толико јаче у колико награде (плате и наднице) више расту. Обављајући пак највећи део послова, ако не и све, помоћу кућне чељади, мали поседи искоришћују при томе и ону слабу радну снагу на коју велики поседи не могу рачунати. Стога се мали поседи, кад само стекну сазнања о корисности, с највећом марљивошћу лаћају и оних послова које велики поседи морају пренебрегавати због недовољне и скупе радне снаге (као што су: нарочито, плевљење, утамањивање штетних животиња и сузбијање разних болести). Из истих разлога, и из навикнутости на мала средства, мали поседи увек брижљиво прибирају и боље искоришћују и оне многе отпатке на које велики поседи једва ако могу обраћати пажње.

39 Пошто су у могућности да подмиривање својих потреба лакше прилагођавају приликама и да се баве разноврснијим културама, мали поседи увек много отпорније под~ носе опште и месне привредне и пољопривредне кризе, које се тако често понављају као последица разних политичких, привредних и климатских догађаја и појава.

40 Из свих тих разлога, мали поседи производе, рачунанајући са јединице површине, разноврсније производе и, по вредности, веће укупне и чисте приносе него велики поседи.! Приговор, који се често чује, како мали поседи нису способни да производе онолике вишкове за исхрану варошког становништва и за извоз као што то чине велики поседи, долази само отуда што се губи из вида општа чињеница да мали поседи запослују и непосредно исхрањују увек сразмерно већи број житеља него што је то случај са великим поседима.

Кад се истакнута главна преимућства великих и малих поседа узму сва скупа у оцену, и кад се при томе има на уму

1 Тако се и може разумети што су на пример у Немачкој за порезивање малих поседа утврђени већи нормални ставови чистог приноса него за порезивање великих поседа. Јер док се ти ставови за велике поседе крећу између 30—60 марака од 1 хектара, дотле они износе за мале поседе исте каквоће земљишта 40—120 марака.

8