Srpski književni glasnik

228 : Српски Књижевни Гласник.

ЕКОНОМСКИ ПРЕГЛЕД.

СА БЕОГРАДСКЕ БЕРЗЕ.

Прошла година завршила се врло тихо на Београдској Берзи. Ни по чему се није дало приметити да смо не само на ултиму једног месеца, него и читаве године.

Економска криза, која је почела у Сједињеним Америчким Државама, па се одатле пренела, још у јачој. мери, на Велику Британију и на европско копно, осећа се већ и код нас. Наши увозници располажу великим стовариштима робе, али немају купаца. Резервисаност је толика да нема ни новчаних средстава за куповину страних девиза ради плаћања у иностранству.

Једно полуслужбено саопштење јавља да у Америци има на три милиона радника без посла. Беспослица је најбољи доказ застоја у индустријској производњи. Цене сировина нагло су пале: памук, вуна и кожа, у првом реду. Према једној француској статистици, цене прерађених кожа су се овако кретале у 1920 години:

Јануар Maj – Децембар у францима по комаду

Говеђа koma „ty VE MUD OU% 306 ) 3790 55 Кравља кожа... а чаши 325 391 161 "Телећа кожа... 400 не (Уа 008 935 341

Као што се види, разлика је у цени између почетка и краја прошле године за 100 и 200 на сто. Али падање цене није се констатовало само код сировина потребних индустрији. И цене животних намирница нагло падају. Енглеска нуди нагомилане стокове јаја, поврћа, конзервисаног воћа, масти и сланине, али нема купаца. Одједном се, са свих страна, нуде огромне количине робе. Европа није у стању да купи америчку и енглеску робу због рђавог курса њеног новца. Зато се у последње време Америка сама труди да обори курс свога долара!

У нашој земљи, за сада, још се не осећају последице падања цена, али су њени предзнаци ту. За увозне артикле нема интересовања, јер се сви купци резервишу за доцније. Резервисаност се осећа и у трговини земаљским производима. Томе је, донекле, узрок и потпуна обустава саобраћаја за последњих месец дана, али још више и разлике у ценама на домаћим тржиштима и на страни. Наши најглавнији извозни: артикли: жита, стока, варива, шљиве и ситне коже не могу се продати по садашњим ценама. На свима светским тржиштима цене су ниже, кад се нашим домаћим ценама додаду трошкови до места продаје и извозне дажбине, у које, осим високих извозних царина, рачунамо и порез на пословни обрт. То је учинило да се у јануару скоро ништа није извезло. Већ