Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 229

_ за последњих десет дана месеца децембра 1920 царински приходи од извоза мањи су за читавих 350/, од претходне декаде. Зато је и понуда страних девиза врло слаба. Најживљи посао био је у америчким доларима, који се купују ради покрића на страни за италијанске лире и француске франке. Те валуте се највише траже од наших увозника.

И докле су чекови на Милано (Рим) и на Париз за првих петнаест дана јануара били доста стални (вариација код првог између 131 и 128 динара, а код другог између 223 и 226 динара) дотле је чек на Лондон скочио од 134 динара у почетку месеца на 141 динар 17 јануара.

НИКОЛА СТАНАРЕВИЋ.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

СПОЉНА ПОЛИТИКА. — НОВА ФРАНЦУСКА ВЛАДА. — КРИЗА i АУСТРИЈЕ.

Питања о разоружању Немачке и репарацијама била су повод за промену владе у Француској. Министарство Легово, уочи самога састанка конференције министара британских и италијанских у. Паризу, која је о тим стварима имала да решава, поднело је оставку. Француској Народној Скупштини чинило се да Легова влада није довољно одређена и чврста у питањима односа Немачке са Француском, ратне оштете које дугује Немачка Француској и Источног Питања, и зато iy је оборила. Бриану, који ево седми пут образује владу у Француској, пошло је за руком да за два дана састави владу из неколико политичких група, које представљају јединство погледа и на спољну и на унутрашњу политику. Брианова влада има за задатак да изађе пред своја два савезника одмах са својим одређеним програмом према Немачкој · и Турској. До сада, рекли смо то једном, Велика Британија и Француска нису се увек слагале о томе програму. Али како пишу најважнији органи јавнога мишљења у Енглеској, Французи и Енглези ипак једнако гледају на ова и друга важна питања; они се слажу, само треба да се чувају скривених пријатеља Немачке и отворених непријатеља англо-француског пријатељства. Није далеко време кад се то и на делу има видети, јер се према Немачкој доиста мора узети једно одређено држање. Мора се и треба знати шта она може и шта мора да ради и даје. Ми, који видимо и код нас, и код наших суседа, и на Блиском Истоку, нешто више него англо-француско лутање у њихову раду, морамо пратити пажљиво развој ових односа и рад Великих Сила у Паризу; њихов рад и одлуке које они тамо донесу тицаће се нас у првоме реду. Наша држава