Srpski književni glasnik

Ест + ке „

| a : За Дон Карлоса! 89

ЗА ДОН КАРЛОСА !

ГЛАВА ДРУГА. ДНЕВНИК МАРКИЗА ДЕ ЛОБРЕГАТА.

(10)

Диранго, чешвршак, 6 јануара 1876. „ Ништа.

Субоша, 8 јануара. Особито пријатно вече. Били смо на чају код војвоткиње – ди Тех. Стара госпођа де Лахиригоајен села је за клавир. ја сам играо валцер са војвоткињом, која ми је рекла да играм као какав младић. То је жена високих способности. ја не верујем ни речи од онога што се прича о њој, као да она, са Сетубалом и Туровским... Завист и неваљалство !

Његово Величанство само је ушло и изашло. Видео сам да је било брижно. Како 'и да не! Перула је приморан да опет прегруписава своје снаге, све западније. Ако тако продужи, најзад ћемо чути топ одавде. Ала је то забавно! Ови војници одиста не вреде кршене паре.

И афера с нунцијем спречава Дон Карлоса да буде расположен. Папа непрестано оклева да одреди свога представника код наше владе. Зато Пија 1Х и грде овуда по новинама. Што се мене тиче, ја држим да су ове ствари сложеније но што се мисли. Пије 1Х је кум Алфонсу ХП. Ма шта да уради, он ће онерасположити своје људе. Затрчали су се што су се бацили каменом на њ... Треба се ставити на место овог човека, до ђавола !

Недеља, 9 јануара.

Врло лепа пажња од Луја де Жоанта. Јутрос сам добио из Биарица једну дивну торбу за хартије од хаванског сафијана. Изнутра је урезано у злату:

МарРКиЗ Антонио ДЕ ЛоБРЕГАТ Министар ЈАВНЕ НАСТАВЕ,

Уметности и ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА Њ. В. КаРлА УП.

ја сам с детињском радошћу затворио у торбу разне спорне предмете, као и један предлог који касине по бањама