Srpski književni glasnik

Ба сан O AA NEE NAR:P Ji i

-126 Српски Књижевни Гласник. и

постигне оно за чим су и идеолози демократије и диктатори пролетариата безуспешно тежили: васпостављање интегритета Угарске. Дотле ће се пролетариат опет збирати, организовати, спремати, сељак будити, освестити — и онда ће морати тражити споразумно решење: органску изградњу новог друштва. МИРКО М. КОСИЋ.

КОЛУБАРСКА БИТКА. (Крај.)

1У — ПЛАН КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ И ЊЕНО ИЗВОЂЕЊЕ.

Пошто сам изложио генезу идеје за офансиву у Колубарској битци, имам да изложим план битке и њено извођење, као пресудне чињенице за наш успех.

План за главну битку саставља Врховна Команда. Као“ основа служи јој целокупна војна и политичка ситуација на целоме ратишту, као и целокупно стање наше и непријатељске војске уопште. Податци о свему овоме стичу се код Врховне Команде као код централе, и зато је само она у стању одлучити са пуним познавањем ствари када треба дати главну битку, која је синтеза не само стратегије и тактике него и свих осталих утицајних чињеница данога тренутка.

Већ по томе, командант Прве Армије (као ни коман-. данти осталих армија) нити је могао, нити је био надлежан, као потчињени командант, узимати удела, у изради плана за Колубарску битку 'нити је пак Врховна Команда од њега тражила мишљење.

У ратној историји дешавало се да главни командант, у. нарочитим приликама, сазове савет својих непосредно потчињених команданата, да се лично од њих обавести о стању њихових јединица и о правој моћи целе војске, да им изложи општу политичку и војничку ситуацију, да им изнесе своје“ планове за акцију и саслуша о тим плановима и њихово мишљење. Али главни командант, саслушавши све, доноси сам коначну одлуку и носи сву, одговорност за њу. Коначна је одлука његово дело, а не потчињених команданата. Али овакав. ратни савет није држан у очи Колубарске битке. Врховна Команда, после дубоке и пажљиве студије, била је начисто шта јој ваља радити. Она се само одлучила на офансиву, и ову своју одлуку енергично је и брзо привела у дело.