Srpski književni glasnik

=. и у војним операција ма уопште, па и у круни свих

"операција, битци. Према овоме, ни командант Прве Армије, ЕР нити ко други, није могао и није био надлежан да поред своје де улоге преузме и улогу Врховне Команде.

Сада ћу у најважнијим моментима да изложим извођење Колубарске битке, и у оној мери само у којој је то неопходно потребно за правилну оцену улоге Прве Армије у њевоме извођењу, у односу на остале армије и самосталне групе (било их је укупно шест). Ово извођење Колубарске

| битке, по начину како се морало по ситуацији радити, било у. је врло сложено и врло тешко.

Први дан битке-— 20 новембар.

О Према ситуацији на целокупноме битковноме фронту, тежина наше предузете офансиве овога дана била је на нашем левом крилу: Прве Армије и Ужичке Војске. На северном фронту, код Одбране Београда, било је слабо ангажовање. Прва Армија, ојачана до максимума снагом са којом се тада располагало, кренула је по директиви Врховне Команде _ успешно. напред, уз интимно садејство и потпомагање Ужичке "Војске и Треће Армије. У овој почетној операцији нарочито је важна улога Уна Војске под командом 'ђенерала Ара' чЧића, која је јуначки одбила све непријатељске нападе, управJbeHe Ha њено десио крило, и са Првом Армијом „заједно кре"нула. напред, заштићавајући јој леви бок и позадину. Да се Ужичка Војска није добро држала у овој прилици, било би компромитовано и наступање Прве Армије, па ма како ово било успешно започето. # Трећа Армија овога дана је прилично напредовала и : потисла непријатеља ка реци Љигу, јер | јаишла била на јак i зепријстењеки отпор. · Друга Армија је мало напредовала. 9 Други дан битке — 21 новембар.

| На северноме фронту (Одбрана Београда) овога дана није. било ничега озбиљног.