Srpski književni glasnik

130 | Српски Књижевни Гласник.

Ужичка Војска је одбила многе непријатељске контранападе и продирала напред успешно, заштићавајући успешно леви бок и позадину Прве Армије.

Прва Армија предузима гоњење непријатеља са своје четири дивизије, и без великих тешкоћа избија на развође између Колубаре и Западне Мораве, на линију: ГолубацПроструга — Сувобор — Маљен — Бабина Глава, и извршава пробој непријатељског фронта у правоме смислу.

Трећа Армија је слабо напредовала, јер је наишла на огорчен отпор непријатеља, на утврђеној линији: Велики Липет — Чикор — Кик, претрпивши знатне губитке.

Друга Армија наилази пред собом на јак отпор, не могући да пребаци непријатеља на леву обалу Колубаре.

Трећи дан битке — 22 новембар.

На северном фронту, код Одбране Београда, осећа се подилажење и прикупљање јаче непријатељске снаге, без озбиљнога напада. |

За овај фронт осећала се већ блиска опасност, и требало га је што пре појачати. У колико се до сада успех на нашем левом крилу и центру све више и јаче оцртавао, у толико је сада наш северни фронт (десно крило) долазио све више у критичнију ситуацију. Непријатељ је знатном снагом почео да јако притискује наш северни фронт, имајући за циљ да брзом, енергичном и успешном акцијом на овој страни олакша тешку и неповољну ситуацију на своме десном крилу код Шесте Армије (према нашој Првој Армији и Ужичкој Војсци) и да заузећем линије: Варовница — Космај отклони кризу на своме десном крилу, реши битку у своју корист и озбиљно загрози Крагујевцу. Врховна Команда, да би отклонила ову опасност, а немајући своје резерве на расположењу (због слабе снаге и великог фронта), извлачи у вече, из најближе Друге Армије, Тимочку Дивизију 1 позива из борбе (око Лезаревца) и упућује је хитно команданту Одбране Београда за појачање угроженог Фронта Варовница — Космај.

Ужичка Војска, због јаког отпора непријатељског и његових напада, није напредовала.

"Прва Армија потпуно је овладала развођем Колубаре и Западне Мораве, и продужава успешно гоњење ка Ваљеву.