Srpski književni glasnik

Na

a

Колубарска Битка. 131

Трећа Армија, услед јаког непријатељског отпора, није напредовала. |

Друга Армија мало напредовала, али се пред њом ипак осетило колебање и делимично попуштање непријатеља.

Четврти дан битке — 23 новембар.

Овај је дан нарочито интересантан, с обзиром на различиту ситуацију на крилима нашег целокупног битковног фронта.

На десном крилу. код Одбране Београда, непријатељ је отпочео напад, и то пресудан, на крајње десно крило — Варовнички Одсек. Последњим трупама из резерве Одбране Београда ово је крило појачано, али је у целоме наш фронт према северу у опште био слаб, и није могао издржати јачу навалу непријатеља. Појачање из Друге Армије (Тимочка Дивизија 1 позива) форсираним маршем пристизала су постепено левом крилу Одбране Београда, али су због претераног замора могла бити употребљена за борбу тек сутра дан.

Сишуација је на нашем крајњем десном крилу била дакле врло озбиљна и кришична.

Међутим, на нашем крајњем левом крилу битковног фронта (Ужичка Војска) настала је повољна ситуација. Њеним енергичним нападом ноћу 22-23 новембра непријатељ је разбијен на десној обали Моравице (Голијске Мораве) и поколебан на фронту: Прањани — Гојна Гора. После тродневних упорних бојева Ужичке Војске, непријатељ, у '|ачини око четири брдске бригаде, отпочео је 23 новембра ујутру повлачење, и Ужичка Војска избила је па линију: Зелени БрегЗајчица — Горобиље. Ова успешна акција Ужичке Војске олакшала је у највећој мери и напредовање Прве Армије.

Прва Армија, пошто је већ стала чврстом ногом на развође Колубаре и Западне Мораве, успешно гони непријатеља цео дан, и пред мрак избија на линију: Видови — Игриште Рудо — Баћинац — Вис — Буква — Дићска Главица.

Трећа Армија: Преко ноћ 22-23 и целога 23 новембра на целоме фронту ове армије вођене су огорчене борбе, нарочито на Брлаји и Чикору. Непријатељ (ХШ корпус) је тежио да енергичним нападом потисне Трећу Армију, и доведе у питање успехе Ужичке Војске и Прве Армије. Али сви · непријатељеви напади одбијени су са великим губитцима по дж