Srpski književni glasnik

134

криза битке по нас, јер је наш северни фронт био! тробијен · и непријатељ заузео један врло јак и важан ослонац и наслон за даље операције. Падом Космаја Варовница је такође доведена била у врло незгодан положај; пад њен био је могућан свакога тренутка, а тиме је и губитак битке за нас био на прагу. Али, у најкритичнијем тренутку битке, пристиже у помоћ .Одбрани Београда један део из Тимочке Дивизије 1 позива (ХШ пешадијски пук), који је Врховна Команда журно упутила у помоћ овамо, немајући других трупа на своме располагању.

Снажним контра-нападима наших придошлих трупа: Тимочана и трећепозиваца, под командом пуковника Г. Душана Туфегџића, команданта Обреновачког Одреда, Космај је повраћен. Тако исто и сви напади на осталом делу фронта одбијени су ноћу 25-26 новембра са огромним губитцима по непријатеља. Са овим је нашим успехом досадашња велика криза целе Колубарске битке преобраћена у наш велики и дефинитиван успех, и, велика непријатељска активност на овоме фронту придоласком и осталих делова послатих овамо у помоћ (поред Тимочке Дивизије |! позива још и Моравска Дивизија |! позива) потпуно савладана. ~»

Операције од 26 новембра до 1 децембра.

Новембра 26, примећена је знатно мања активност непријатељска на целом северном фронту, и већ ноћу 26-27 новембра непријатељ је, са потпуном сломљеном и последњом својом надом, отпочео повлачење и с овога фронта правцем на, север, ка Београду. \

“ Шестодневном успешном офансивом наших трупа, непријатељска деснокрилна група (XV и ХУГ корпус) и центар (ХШ корпус) били су потпуно разбијени и у журноме бегству напуштаху нашу територију и то: ХУЈ корпус на запад, преко Дрине, ХУ корпус на север, преко Коцељеве ка Шапцу, а источно, ХШ корпус, на север, ка Обреновцу.

Слаба појачања ландштурма, доведена из позадине, не беху у стању да прихвате разбијено десно непријатељско крило, па се и они придружише општем бегству паником заражених непријатељских корпуса.

Да би се успех у потпуности искористио, Прва Армија наставила (е енергично гоњење: Дринском Дивизијом |] позива,