Srpski književni glasnik

Колубарска Битка. 135

преко с. Памбуковице и Дебрца ка Шапцу, Дунавском Дивизијом П позива, преко Коцељеве ка Шапцу, и Дунавском Дивизијом | позива, преко Каменице и Осечине ка Лозници. Моравска Дивизија П позива заустављена је код Ваљева, као армијска резерва.

Првог децембра, непријатељ је био потпуно протеран са наше територије: на фронту: Обреновац-— Шабац — Лозница.

У. — ОСЛОБОЂЕЊЕ БЕОГРАДА. — СВРШЕТАК КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ.

Повољна стратегијска ситуација на левом крилу нашег битковног фронта (Ужичка Војска и Прва Армија) дала је могућности нашој Врховној Команди да сада према ново-створеној ситуацији у данима наше велике кризе 25 и 26 новембра, сву своју пажњу концентрује на север, на фронт Одбране Београда: Варовница — Космај.

Операција за ослобођење Београда представља засебан и завршан период у Колубарској битци, и она је допринела дефинитивној победи непријатеља и ослобођењу Београда.

У овој су операцији учествовале Друга и Трећа Армија, Одбрана Београда, Коњичка Дивизија и Обреновачки Одред.

План Врховне Команде за ову операцију био је овај: у прво време трупе Одбране Београда, ојачане са две дивизије из Друге Армије (Тимочка 1 и Моравска 1), имале су задатак | да се пошто-пото одрже на својим тадашњим положајима, да обезбеде бок и позадину свих наших армија, као и комуникацију за Крагујевац. По том, у повољном тренутку, прећи у контра-офансиву; бацити се на непријатеља свом силином и енергијом и тући његову левокрилну групу: УШ и ХУП корпус (Пета Армија), која је тада за нас била најопаснија, пре но што би се она евентуално могла појачати и добила у времену да се на природно врло јаким положајима за Одбрану Београда с југа добро утврди и учврсти.

Довољном стабилизацијом Одбране Београда створена је могућност Другој и Трећој Армији да безопасно изврше повртање својих фронтова са запада на север ка Београду, тежећи да што пре дођу у непосредну везу и наслон на трупе Одбране Београда и да с њима заједнички суделују у ослобођењу Београда.

Повртање фронтова Друге и Треће Армије из борбе и под борбом, са запада на север, спада у ред најтежих и нај-