Srpski književni glasnik

"Сељаци. 167

— Јеси чула, Милка 7 Шта ти мислиш о томе 7

— Нека га. Мој није. Нек ради шта зна.

И Војислав изучио бачварски занат. Наговарали га његови да оде у који други крај, јер их у њином селу већ има тројица, али је он упркос остао: све ће их он, каже, побити; суду ће их тужити, министарству јавити, метнути у новине: Како они могу и бити бачвари када су сељаци 7 То је против закона! Он једини има права на занат, јер је збиља прави, изучен бачвар: и диплому чак има!

Примао је поруџбине силне; радио је он брзо и окретно; после треће године се погађао да прекупи виноград. Жена му је била још и вреднија, а млада, и лепа. Ох, што му је отац сватове приредио! Купио му нарочити, нови фиакер, за четири хиљаде, а није ни жалио: та женио му се најмилији, а најмлађи син, наследник и хранитељ!

Сви завиде Војиславу на жени, само њега она мучи и узнемирује: плаши га што мушки за њом гледају... Да нема она драгана7 Шта“г Да нема каквог драганаг... Сви кажу: нема, али не може да верује: сигурно га обмањују и лажу.

Јер зашто је хвале толико 7 Ако од ње ништа немају, — ако им не одлази и ако их не дочекује, — ако им његових новаца не даје, — зашто би је сви толико хвалили“ Сигурно има

некога, а можда и више њих. Он је човек миран, запослен и млак, па сви мисле да га могу варати. А то није истина! Он све види! Оњ- све види! Треба само једним оком да припази, па ако има нешто, мораће је ухватити! дабоме! ухватиће је на првом кораку!

И попео се једног јутра — у димњак. Горе, на пречаге, где виси месо кад се суши зими. Оданде ће, мислио је, лако спазити ако неко дође. Жени је био рекао да иде у град и да се два дана неће враћати... Тако! Сада она ништа и не слути. Мисли да је слободна и сама. А он се попео горе, у димњак, па ослушкује: да ли ће јој доћи неко када зна да њега нема код куће.

Седео је тамо“ дуго, укочен и блед. Хранио се сланим месом, без хлеба и пића, па га је мучила страховита жеђ. А није смео за дана да сиђе. Него се тек ноћу, кад жена заспи, спусти полако на банак и отшуља до студенца, па лоче из ведра воду, и бесно и. халапљиво. А звера свуда по авлији