Srpski književni glasnik

Делимична Децентрализација. 117 нализам, са Клемансом и Клемантелом на челу. Јер се приметило да је централна власт фаворизирала искључиво Париз, запустивши страховито провинције, од којих многе чине средњевековни утисак. Сличне тежње за децентрализацијом опажају се и у другим земљама.

Претерани централизам, не само да не би уродио добрим плодом у Југославији, већ би изазвао негодовање и потресе, којих се треба чувати. Стара Краљевина Србија има горког искуства у томе. Својим централизмом, она је, баш у тим гранама за које предлажемо да се пренесу на покрајине, показала рђаве резултате. У просвети: 250/, писмених, без професионалне наставе, велики број гимназија и основних школа смештених по откупљеним зградама које не одговарају ни грађевинарским ни хигиенским условима (окружни одбори чинили су више од државе за основну наставу); у полицији: 40%, чиновника без квалификација, у служби партија и режима, јавна безбедност никаква; — у привреди: сељак обрађује земљу примитивно; од толиких природних богатства Србије, предратне владе тешком муком извлачиле су суму од 80 милиона ·за покриће буџета; министри привреде нису познавали село ни његове потребе; — у санитету : Београд, по броју умрлих од туберкулозе, долази на прво место на међународном конгресу у Риму; оболевање од заразних болести врло често ; за време ратова санитет очајно подбацује, и више чини утисак политичко-бирократски Hero научни; — у грађевинарству: нема земље у Европи назадније од наше у јавним зградама; поједина надлештва се и данас потуцавају по приватним становима; чак и Министарство Спољних Послова смештено у приватној кући; узалуд ћете тражити зграде које красе једну престоницу; подизање наше железнице уског колосека прешло је у причу; — у државној администрацији : рутина, јавашлук, несталност ; многи послови се врше шаблонски, без инициативе; шефови одељења због нагомиланости предмета ослањају се на референте, а министри на шефове ; честе министарске кризе ометају и најкрупније послове, јер многи виши чиновници долазе и одлазе са министрима.

Не желимо инсистирати, јер се бојимо да људи криве памети, претеране осетљивости или ради злу, погрешно не схвате или намерно не извитопере наше наводе. Хтели смо