Srpski književni glasnik

Подела Земље на Области. 41

тога отока и оточића источнијих од њега; даље котареви Имотски, Макарска и Метковић, затим, од западно-босанских котарева: Гламоч, Ливно и Дувно, и од херцеговачких љубушки, а од мостарског котара половина западно од Неретве. И кварнерске отоке би требало доделити Сплиту ради саобраћајних разлога.

Не може бити других него историјских разлога што предлог предвиђа дубровачку област, која нема никаквих природних услова за опстанак. Створивши је, влада се мучила да 10] у уским границама Устава дадне макар какав териториј, па је котареве који су суседни Сплиту: имотски, Макарску и оток Хвар (удаљеност котарских места у ваздушној линији од Сплита око 65, односно 55 и 40 км.) доделила много удаљенијем Дубровнику (115, односно 115 и 135 км.).

Из истих разлога створен је центар у Мостару, и поред Херцеговине додељени су му западни босански котареви: Гламоч, Ливно и Дувно (110, 85, 65 км. у ваздушној линији од Мостара, а 70, 60, 70 км. од Сплита). Ови срезови су спојени једним путем с Мостаром, а са Сплитом их спаја један железнички пут (Срнетица—Дрвар—Книн), и други у пола од Сиња, док до Сиња води пут преко Пролога из _Ливна, Гламоча и Дувна. Тим путем су за турског времена саобраћала с морем не само три западна наведена котара, него и сва средња Босна заједно са Сарајевом. Одељени од остале Босне зими често непроходним купрешким високим пољем, а од Мостара великом даљином, та три босанска котара су од природе упућена на Сплит, који је осим тога за њих још и најближа им морска лука. Дувно је и преко Имотског спојено са Сплитом путем, а подручје западно од јужне Неретве тако исто преко Имотског и преко Вргорца.

Тако би сплитска област обухватала подручје Крша западно од Неретве и југо-западно од разводног босанског горја до Уне и Зрмање на западу.

2. Зешско-захумска област. Други део Крша југо-источно од Неретве до Бојане, требало би цео обухватити у једну област, коју би у унутрашњости ограничавале Проклетије (2470 м.), Комови (2488 м.), Сињавина (2044 м.), Дурмитор (2534 м.), Маглић (2387 м.), долина Неретве и Прењ планина (2102 м.). Плав, Гусиње, Андријевица, Колашин, Гацко, били