Srpski književni glasnik

460 Српски Књижевни Гласник.

изићи. овеће његово дело Политичка Економија. Јовановић је; осим свега, дао и један превод из Џ. Стуарта Миља О предсшавничкој влади, 1876.

С. К. Гласник губи у Владимиру Јовановићу свог цењеног сарадника. Од њега су изишла у нашем листу два чланка о двојици његових најближих другова, о Стојану Бошковићу (KP. XX, 1905) и о Алимпију Васиљевићу (књ. ХХУТ, 1911).

В. ЋОРОВИЋ.

МОЛИЕРОВА. ПРОСЛАВА У ПАРИЗУ.

· Једнодушно и од свег срца, прославио је Париз успомену на онај дан када је, пре три стотине година, у кући једног тапетара из улице Сент-Оноре, угледао“ света Парижанин чије здраво дело присвајају данас сви народи. ·

Прострујао је новом истином неодољиви и благотворнидух Молиеров кроз његов родни град, од: бучних учионица" до мирне Јелисејске Џалате. У лицеју Луј Велики, — који се звао колеж Клермон у време кад је млади Поклен у њега долазио с оне стране Сене, из живописног кварта Главне Пи-' јаце, -— ученици су одиграли са жаром Уображеног Болесника, тумачећи сами и женске улоге.

Музиком, изложбама, представама, речју и пером, OJKHBљаван је славни век француске прошлости. :

У оном истом Пале Роајалу који је Молиер својом игром. пробудио из учмалости што га је била притисла после смрти Кардинала Ришељеа, Министар Просвете пружио је срећним званицама ретку насладу. Чувено Друштво за старе инструменте свирало је, са пиететом који се преносио на слушаоце, љупке гавоте и сетне менуете од Детуша, који су у исти мах изазивали осмех и сузе, а оркестар Француске Комедије изводио је први пут заборављену увертиру Марка-Антоана Шарпанцеа за Уображеног Болесника.

У латинском кварту, скромна збирка лицеја Луј Велики; у књижници Француског Позоришша, невиђен скуп успомена из живота и рада великог комедиографа. Ту је и побожно чувана наслоњача, сва искрзана, у којој је последњи пут играо“ Аргана; чак и његов часовник, чију је легенду недавно нару-