Srpski književni glasnik

514 Српски Књижевни Гласник.

ком енергијом. — А има ли таковихг... Нека свак о томе одговори самоме себи.

Наша дужност, т. ј. дужност слободних, непартизанских људи, јест: радити за оне који не познају ту „подвојеност“ — а то је народ.

У осталом, до 50—80 година неће опстојати више ни једно од тих питања, јер неће бити више ниједног живог човека код нас који би био заражен Балканизмом и Аустријанизмом. — А тад ће бити Југославија створена.

Ница. ИВО ВОЈНОВИЋ.

Потврђујем примитак врло цијењеног писма од 30 јануара 1922, те си узимам част на стављено питање укратко да одговорим.

Већ тиме да изразујем задовољство над Вашом. изреком: „да нашу државну заједницу треба организовати слободном сагласношћу и равноправном вољом Срба, Хрвата и Словенаца“, дајем Вам велик дио мога одговора. Из. ове Ваше изреке видим да сте истини погледали у очи и према тој истини заузели једино оправдано становиште, и нисте се дали завести од блиставе фразе „јединственога народа“ који треба да буде „унитарно“ уређен, како је избацио дражесни словенски професор Др. Вошњак, а крај све те љубави за „унитаризам“ не може се и неће да одрекне свог посебног словеначког језика, што је ипак први увјет за јединственост народну. Ја, који без повреде чедности могу казати да сам диљем мало не четрдесет година на свим странама радио за слогу, љубав и здружење словенскога југа, ја морам признати да данас тога јединственога народа нема још, него су то три посебне народне скупине, из којих тек морамо створити једну, јединствену, истовјетну цјелину, која си буде свјестна своје јединствености и која буде не само знала, већ и осјећала, како је свакому снажнијему и сигурнијему напредку и развитку ова јединственост сопа о зпе диа поп, а која јединственост не буде. убитачна оним посебностима које сваком поједином дијелу дају највише снаге и по којима у свом народном животу главно и најјаче постаје.

Да се та истовјетна и једна цјелина постигне, прије свега је потребито да буде конац и крај свој жалости и несрећи која се данас кочи у Београду на власти и шири по београдској