Srpski književni glasnik

516 Српски Књижевни Гласник.

Хоћемо ли дакле докрајчити данашњу невољу и срамоту, мора да престане данашњи злокобни, немогући, неспособни централизам, пак да ту народну државу уредимо скроз и скроз на принципима федерације и самоуправе, у којој ће бити Србија с освојеним на Балкану земљама у федеративном одношају с Хрватском, т.ј. четиријском краљевином Хрватском, Славонијом, Далмацијом и Међумурјем, надаље с Босном-Херцеговином, са Црном Гором, са Војводином, и са КрањскоШтајерском или тзв. Словенијом.

Само овако можемо осигурати државу Срба, Хрвата и Словенаца, само у федеративном савезу југословенских земаља! Тако нам је само осигурана сретна будућност, из које ће саме од себе настати чврста цјелина славенског југа, за којом морамо чезнути ако нам је мило и драго и српство и хрватство.

Иначе, — иначе, што нас чека, показују дневно београдске новине и њихово писање. Двор Гредице. ЉУБА БАБИЋ-ЂАЛСКИ.

Примио сам Ваше љубазно писмо од 30 пр. м. у коме ми саопштавате да бисте желели и од мене имати мишљење: на који би се начин ова све већа подвојеност између Срба и Хрвата потпуно отклонила.

Одговор на ово питање, по мом мишљењу, садржан је већ у начелу које и Ви исповедате и којему сте дали израза у самом Вашем позиву: да нашу државну заједницу треба организовати слободном сагласношћу и равноправном вољом Срба, Хрвата и Словенаца.

Како ја мислим конкретније о самом овом питању, о организацији наше државне заједнице и методама и начину да се до ње дође, као и о појединим питањима која с главним питањем стоје у ближој или даљој вези, ја сам казао јавно, и мислим да ће Вам то све, Господине Уредниче, бити познато.

Ако би у свем том било чега што би било, по Вашем мишљењу, нејаснога или непотпунога, ја се нећу снебивати да Вам на понеко конкретно стављено ми питање дам одговора, ма да ми се чини да је за мену. у којој се ово питање сад налази, од моје стране речено готово све што треба.

Стојећи Вам на расположењу свагда и у свакој прилици

за то, мени је част, и т. д. : | Београд. - CTOJ. M. ПРОТИЋ.