Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 517

Уклонити потпуно подвојеност између Срба и Хрвата, значи дати им заједничке културне идеале, везати их заједничким материалним интересима. То је задатак великих просветних и привредних организација, великих људи на та два поља, али највише времена. Сигурно је да идемо у том правцу поред свих повремених одступања.

Све перипетије у односима између Срба и Хрвата од Илиризма до сада имале су чисто политички карактер. Значи, оне су прављене од људи, нису биле у природи саме ствари. Као такве површне су, могу се уклонити. Има“ диференција културних у оном што је научено од других, што је потка у платну. Национална основа је кроз векове остала иста. Материални интереси огромне већине су исти. Постоји стварна опрека само између загребачке берзе и београдске чаршије. Сељаци су, по националном инстинкту и по остатцима некад , јединствене националне културе, најбољи темељ да се на њему зида јединствена цивилизација. Интелигенција удружена с продуктивним елементима друштва има интерес да буде одлучан и агилан вођа у пословању на том великом делу.

Али пре свега треба имати уравнан терен, морају бити уклоњене главне политичке диференције. Конфликт се најпре мора уредити на оном пољу где се дневно осећа. Политичари морају постати поборници боље будућности, не експлоататори заблуда прошлости. Проблем тежак. Солидна влада може да га реши. Треба много више искрености и патриотизма него вештине.

Човек с југа је по природи тром, не воли много да“ испитује. За Хрвате, за огромну већину, је стога Србија представљена неколицином типова из Владе и Скупштине. Праву Србију, културну и питому, они не познају. Срби читају у новинама о сметњама које Хрватски Блок прави консолидовању државе, и није им право. С добрим Хрватима добри Срби немају прилике да се нађу. Непознавање изазива неповерење. Дајте једну владу или једну јаку партију која истински хоће јединство, која има смелости да призна досадање грешке; нађите неколико представника југославенски васпитане, напредне хрватске интелигенције, и нека се они састану, не на надгласивање и надмудривање, него на споразум, питање политичко је онда у главном уређено. Народ ће тој групи поклонити поверење.