Srpski književni glasnik

Питање о Министру Војном. 533

сада погледа у очи и том приликом испита какве мере би требало претходно предузети, па да се са том новином не поремете битни интереси војске, која мора и даље да живи својим нарочитим животом.

По тој ствари изнећемо овде своје мишљење, користећи се искуством које смо стекли служењем у војсци на местима одакле се њоме управљало.

Управљање војском састоји се из два основна елемента: администровања и командовања, узимајући и једно и друго у најширем значењу тих речи.

Администровање војском садржи у себи све оне послове који се односе на попуну војске живом снагом — старешинским кадром и људством, и на снабдевање њено свима материалним средствима, потребним за њено функционисање и издржавање — стоком, комором, наоружањем, опремом, оделом, храном и новцем. Ти послови се редовно предвиђају законима који се доносе путем редовног законодавства по предлозима Министра Војног.

Командовање пак војском садржи у себи оне послове који се односе на стварање и одржавање једног истог војничког духа у свима њеним деловима, на њено знанствено унапређивање у духу захтева модерног ратовања, на њено унутрашње уређење у смислу лаког руковања у миру и рату и брзог прелаза из редовног у мобилно стање, и на њену оперативну употребу за време рата. Ови послови се, због своје специалне природе, као и због тајности која их безусловно мора пратити, не могу одређивати законима, већ се остављају Краљу као Врховном Команданту да их, у колико се дају шаблонизирати, прописује уредбама, прописима и правилима у виду указа на предлог Министра Војног.

На тај начин, у одређивању и једних и других послова, односно у доношењу свију напред побројаних одредаба потребних за управљање војском, Министар Војни активно суделује, подносећи, за послове из области администровања, потребне предлоге влади и Парламенту на решење, а за оне из области командовања формулисане указе Краљу на потпис. Али зато он ипак не мора нити може, па ма коликом способношћу располагао, сам припремати и сређивати потребну грађу за састављање ових предлога и указа, већ му то редовно