Srpski književni glasnik

538 Српски Књижевни Гласник.

са којом би се и на даље одржавао континуитет управљања војском у смислу заједничке кооперације свију њених административних и командних органа, и са којом би се и на даље давало хране чврстини њеног унутрашњег аутономног живота, која не сме ни једног момента бити поремећена. А та реформа би требало да се састоји у овоме:

1. Да се да више важности, и да се што је могуће више огарантује сталност положају Помоћника Министра Војног, који би као доајен официрскога кора имао задатак да помаже Министра Војног у вршењу послова из области администровања војском, да у име овога води контролу над вршењем послова из области командовања војском и да управља целокупном унутрашњом службом у самом Министарству Војном.

2. Да се при Министарству Војном оснује Војни Савет, у који би ушли: Помоћник Министра Војног, војводе на расположењу, Начелник Главног Ђенералштаба и највиши трупни команданти, и који би под председништвом самог Министра Војног, по потреби и у присуству Краљевом, заседавао сваке године у одређено време, са задатком да, у границама кредита одобрених за дотичну годину, решава о свима акутним важнијим питањима из области администровања и командовања војском, рачунајући ту и личне односе официра, нарочито оних на вишим положајима, и да том приликом претресе све спремљене пројекте за измену старих или израду нових закона, уредаба, прописа и правила којима се регулише управљање војском.

После овога више неће ништа стајати на путу да портфељ Министра Војног заузме какав политичар, који ће довести војску у тешњи контакт са владом и Парламентом. Тада ће ово двоје већ бити у пуној снази, коју им је зајемчио земаљски устав, па ће стога за војску свакако бити од користи што ће се они јаче заинтересовати за њу и што ће самим тим навуђи на себе највећи део одговорности пред народом и историјом за њено добро и њен напредак.

Овде ми не мислимо само на одобравање редовних и ванредних кредита потребних војсци, већ и на оне припреме огромних размера које се, једновремено са другим пословима око уређивања наше младе државе, морају, под импулсима и и руководством Министарства Војног, из раније предузимати за њену евентуалну мобилизацију, и помоћу којих ће се у

ao uva

Mao 9000)

а # “Ka NNV a ANE AL NO UN OL MRAKA

оре САН А А MOV