Srpski književni glasnik

Научни Преглед. 545

Академији достигао је висину рада ранијих нормалних година, а у извесним правцима их је и превазишао. Наштампано је ове године дванаест публикација са многобројним расправама и прилозима, а једанаест публикација су у штампи. Исто тако важан рад извршен је на спремању материалних средстава за будуће научне раднике, приходима које ће нам дати дом Академије Наука; затим на организацији колективних научних послова. Ова два правца рада даваће пуне резултате тек у току идућих деценија. Академија се труди да делује у духу традиција које потичу још од Св. Саве, спрема основе рада и „за далека нека покољења“.

1. Тежиште је рада оваквих установа као Академија, у организацији колекшивних научних послова, на првом месту оних који се тичу наше земље и народа.

1. Од особите важности је антропогеографски и етнографски колективни рад. Јер у том правцу можемо сачувати врло интересантну и оригиналну грађу која, једном пажљиво и методски фиксирана, добија са временом све већу важност и служиће као неисцрпиви извор студија и данашњим и будућим научним генерацијама. Та грађа се губи, и са правим успехом ће се на том послу моћи радити само још коју деценију. Зато Академија Наука овом раду посвећује велику пажњу. Поделила га је у две групе, на којима се интенсивно ради:

Насеља и порекло становништва, и

Народни живот и обичаји.

2. Све се више развија и друга врста колективног рада: на систематском скупљању, преписивању и публиковању докумената који се тичу наше историје, језика и књижевности. Израђен је програм за тај рад. Ојачан је одбор који сео том бави млађим. научним снагама. Предузете су мере ради штампања неких наших најстаријих споменика. У велико је започело систематско исписивање из бечких архива онога што се односи на нашу новију историју. Откупљени су исписи из вараждинског архива. Ти документи ће се издавати класификовани, по сродним групама, од којих ће свака имати своје засебно издање.

Са овим радом су у извесној вези:

пројекат закона о чувању старина, који је Академија израдила и упутила Г. Министру Просвете;

затим, са познавањем ствари и артистички израђен албум неких наших славних задужбина, и свега архитектонског и сликарског што је у њима најважније;

даље, једна збирка пробраних народних песама са илустрацијама које су израдили наши сликари, и Академија је издаје помоћу Стаменковићевог Фонда;

на послетку, учествовање Академије при обнављању археолошког друштва, чији је буџет ранијим антецеденцијама везан са буџетом Академије.

35