Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 597

у питање; интелектуалци једини могу је и васпоставити. Парламенат се показао немоћан да нађе излаза сам, јер су из њега просто изостали они који су се бојали надгласавања. Нама изгледа да би било веома добро да се, према одговорима који вам стигну, то јест ако видите да има довољно додирних тачака међу људима на које сте се обратили, сазове један конгрес угледних интелектуалаца. Ако се игде може очекивати дискусија с довољно добре воље и ширине погледа, може ту. Договор до кога би дошли ти људи неће бити обавезан ни за кога до за њих; али би у најмању руку његов утицај био знатан на јавно мишљење и добро би послужио пре него се пође на изборе. Није претерано од њега очекивати и каквих нових политичких инициатива, пошто ће се у њему наћи и упливни политичари.

Не заборављамо све тешкоће које има пред собом један таки конгрес пре него се састане. Исте циљеве имала је Југословенска Демократска Лига, 1919, па је пропала због опозиције уско страначких политичара и неактивности својих чланова. Мисао о конгресу интелектуалаца покренута је и лањске године, па опет пропала услед типичне неумешности ових последњих за политичку акцију. Обадве тешкоће сметаће и новом покрету, — али ми бољег излаза не видимо.

Сарајево. ДР. РИСТО ЈЕРЕМИЋ, ДР. ПЕРО СЛИЈЕПЧЕВИЋ.

Подвојеност међу наша три племена ничим се не може у један мах уклонити, да јој трага не остане. Вера нас све дели, а она је велика сметња за јединство; неке међу нама дели и диалекат, а осим тога разлике у начину мишљења и живљења. Двоје је чим законодавство може убрзати процес приближавања: добро уређење државе и добро уређење друштва нашег.

Решење државног питања мислим да је немогуће споразумом свих нас. Инстинкти маса у овако бурним временима чине их готово неурачунљивима. Због материалних и економских недаћа, на које су људи најосетљивији, а које су постигле врхунац после уједињења, многи брзо изгубише веру у државу, и није их тешко уверити да им је она узрок (ро5г ћос, его ргорјег ћос). Плебисцит би могао бити неповољан за јединство