Srpski književni glasnik

76 Српски Књижевни Гласниг.

ако они нису то учинили данас, могу учинити сутра, и та неизвесност, слабећи основе. старој коалицији, јача изгледе новој. Уски политички хоризонти осуђени су увек на пропаст, јер и њихов успех значи њихову пропаст. И оног тренутка када вође хрватског блока ову истину осете, — јер ваља је прво осетити да би се схватила, — нова коалиција је свршени чин. Ако је не осете, време ће учинити своје, и оно што њима данас изгледа да није природно и да се не може одржати, изгледаће сутра свима и природно и моћи ће се одржати. Време које данас још ради за њих, сутра већ може почети радити противу њих.

У немогућности, и поред најбоље воље, да начини нову коалицију, радикална странка је прегла да искористи стару. Она је повела борбу око Министарства Унутрашњих Дела, али у првом реду противу Г. Прибићевића као Министра Унутрашњих Дела и његове политике, у другом противу Г. Куманудиа и његове финансијске политике. У овој борби радикална странка није успела да добије Министарво Унутрашњих Дела, нити да одмах, у овом тренутку, смени Г. Куманудиа, — али је успела да смени Г. Прибићевића.

На ово попуштање демократи су били спремни од првог тренутка. Они су одмах разумели да се радикална офансива не може зауставити без икаквих жртава; они су то разумели сви, осим Г. Прибићевића. једино он није схватио да је оно, без мало потпуно поверење које му је после првог одлучног напада радикала изгласао демократски клуб, у ствари значило само захвалност борцу који је пао, не вера у борца који не пада. Схвативши да је ово друго, не оно прво, он је пропустио тренутак када се могао повући по својој вољи, да би доживео онај када се морао повући по туђој. У таквој ситуацији Г. Пашић је отворио и формално кризу и поднео Круни оставку владе. И пошто је раније добио одрешене руке од посланичког клуба, он је у међувремену, још за трајања кризе, добио одрешене руке и од конгреса своје странке. Он је добио и нешто више: открио је јасније свима, нарочито демократима, и на уштрб можда свог личног угледа, расположење радикалне странке према радикално-демократској коалицији. Потпуно слободних руку и са већом снагом у рукама од демократа, он је, по обичају, потражио компромис који му, природно, не може донети све, али му може донети бар нешто, бар нешто више него што је имао. Тгј компромис је нађен у простој подели јабуке раздора на двоје: пола Министарства Унутрашњих Дела. држаће министар демократа, а пола државни подсекретар радикал. И тако, да би се одржало јединство коалиције, разбијено је јединство једног министарског ресора. И тако, пошто се годинама делио број министарских портфеља међу

.

странкама у коалицији, сад су се почели делити и сами