Srpski književni glasnik

294 Српски Књижевни Гласник.

релативно и практично је оно ипак ту. И тако се народно уједињење не да провести до краја, него изазива стање несношљивости и мржње међу племенима, ометајући и онако тешко консолидовање и унапређење друштва.

Узроци садашњег стања су: традиционална подвојеност и неповерење, опћа друштвена криза, морална и економска, неспособност друштва да реши многобројна актуелна питања која су искрсла после рата, напосе политичка питања о уређењу државе, и грешке режима који је на снази. Врло штетно је што се и питање народног јединства узимало као обично партијско питање. А најтеже је од свега што немамо једног јака друштвеног слоја који би, свестан савременог народног стања, са довољно вере, морала, способности и активности, преузео на себе да тражи излаз из садашњег стања и са довољно такта могао да држи на окупу народну целину.

На који начин да се тражи решење — Политичке узроке треба отклонити политички. Више такта и солидности у политичкој управи у опће! Ради спора о уређењу државе добро би било да завађене стране директно преговарају. Можда је могућ споразум, ако се привремено и са већом компетенцијом задрже Покрајинске Управе, док се не могне организовати солидна управа по новом систему, ако се централизам не форсира и ублажи деконцентрацијом, ако се пристане на компромис у погледу величине области. Ако споразум не успе, треба консултирати народ. — Велике историске узроке може отклонити само време, које их је и донело. Какво ће бити ово временско решење овисиће од констелације друштвених сила у нашем народу и од опћих конјунктура на које се може или не може утицати. Какво ће бити то решење према критерију напредних елемената, који искрено хоће народно јединство, овиси од њихове релативне снаге и активности. Једне опће формуле за решење нема. Остаје зато да се приближе у циљу организованог рада сви напредни чланови друштва у земљи, не би ли се тако створио, ојачао и манифестовао онај напредни друштвени слој којега данас немамо, а који је позван да реши не само питање народног јединства, него и сав комплекс корелативних питања о којима овиси цео напредак нашег народа.

Сарајево. ДР. ЈОВО ЗУБОВИЋ. (Наставак у идућем броју.)