Srpski književni glasnik

450 Српски Књижевни Гласник. |

Данашњи систем управе у нашој земљи одликује се многобројним рђавим странама. Он је мало еластичан и бруталан. Он решавање готово свих питања нашега унутрашњега живота своди на силу. Он нема довољно разумевања за модер'нији систем управе, т.ј. за брзе и радикалне реформе не само у области политичкога, већ још пре и још више у области социално-економскога живота. Али погрешно би било мислити да је покрет т. зв. Хрватскога Блока нешто боље. И то је један покрет у суштини делом консервативан, а још више реакционаран. То је један од оних партикуларистичких покрета каквих је пуна историја нашега народа од свога почетка. Али тај покрет ће све мање имати услова за своје одржавање у колико се наше опште политичке, просветне, "економске и саобраћајне прилике буду развијале.

Из свега тога излази да се незадовољство које је данас овладало једним великим делом Хрвата, а које није усамљено, неће отклонити само непосредним погађањем са тим делом Хрвата, већ само што бржим дејством демократских политичких метода, усавршавањем просвете, обновом привреде, успоставом и развићем саобраћаја. У том целом систему мера не треба заборавити ни значај радничкога питања, које игра и које ће играти врло важну улогу баш и у питању нашега народнога и државнога јединства.

Државно јединство је већ ту; народно јединство је на путу свога развића; оно иде својим током; њега нико не може зауставити. Али се ипак с пуно права може тражити, пре свега од онога дела буржоазије који је данас на челу државне управе, да га својим рђавим системом владавине не омета.

Иначе, по мом мишљењу, све партикуларистичке тежње у нашем народу могу бити само последњи трзаји једнога историјскога стања из кога наш народ, услед многобројних, нарочито спољних узрока, није до сада успео да изађе, али из кога сада коначно излази по закону једнога општега народ"нога развитка. И само једно интенсивно развијање живота у свима правцима, на основи што савршеније политичке и економске демократије, довешће до изграђивања потпунога народнога јединства идо уклањања партикуларистичких тежњи, чији једанас у нас најизразитији, али не и једини представник Хрватски Блок.

Београд. НЕДЕЉКО ДИВАЦ.