Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 449

нама тумачи се као српско-хрватски спор. Ја мислим пре свега да је то погрешно. Јер по мом мишљењу, то се не може сматрати као спор између Хрвата и Срба.

Спор. се води око тога на који начин треба да буде уређена наша држава. У томе спору један велики део Хрвата, под вођством Г. Степана Радића, изјаснио се за републикански облик владавине. Међутим, то није ни у овој нашој земљи никакав хрватски, или боље рећи Радићев, специалитет. Зар не траже републику као облик владавине и многи Србиг

ар то исто не тражи и партија Г. Г. Јаше Продановића и Љубе Стојановића За републикански облик владавине је и социалистичка партија, и то још на основи опште својине средстава за производњу.

Али, вели се да Хрватски Блок хоће да цепа ову државу, јер не жели да Хрвати живе у једној заједници са Србима. То се у извесној мери пребацује и Словенцима. Колико је то у суштини тачно, то је тешко утврдити. Без сумње да има и таквих расположења у средини хрватскога и словеначкога дела која су против данашње државне заједнице нашега народа. Али моје је мишљење да је тај део слаб и да ће временом постајати све слабији; јер генерација која је под утицајем једне дуговремене туђинске, полу-феодалне и корумптивне владавине била јако заражена непријатељима Haшега народнога јединства, постепено, али сигурно, изумире. И она ће неповратно изумрети.

У осталом, ни сам Г. Радић није се изјаснио за иступање Хрвата из наше данашње државне заједнице. Он само тражи за своје присталице републику, и то у границама „међународно признате југословенске државе“. Како би то стање у пракси изгледало, за сада је тешко замислити. Али то је ипак на један начин признавање државнога јединства. А Хрватска Заједница, други део Хрватскога Блока, никад није ни оптуживана као непријатељ државнога, па ни народнога јединства.

И цело то такво стање ствари, по мом мишљењу, не представља српско-хрватски спор, већ један спор око унутрашњег државног уређења и начина владања. А за начин на који се данас управља у нашој земљи не могу се чинити одговорнима само Срби, већ подједнако и Срби и Хрвати и Словенци. То је заједничко дело свих, делом консервативних а делом реакционарних сила наше земље.