Srpski književni glasnik

| ji :

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 527 Пир, сјај и славље неће никад оставит Луч трајан нашој тмици, Јер ми смо увек били бесни сватови А трезни страдалници. Ми нисмо знали себи срећу градити Од својих дана белих, И само смо се лествицама страдања К врхунцу нашем пели.

Још једном мора да нас олуј захвати И дигне, и понесе

У чисти вртлог, и све наше честице Да помеша, и стресе

Дубином душа што ће једна постати Под жрвњем исте Боли,

И лишити се свега што нас погани, И мучи нас, и боли:

Јер само тад ће тама се распршати Те варварске нам ноћи,

И стазом својом, шутљив, јак, неминован, Наш Удес к нама доћи.

Цриквеница. ВЛАДИМИР НАЗОР.

· Српски Књижевни Гласник разаслао је јавним радницима српским, хрватским и словеначким позив да у Српском Књижевном Гласнику изнесу своје мишљење о нашем државном и народном проблему.

Министри и њихови присташе у Београду воле не видјети неугодне ствари и тумачити себи прилике како су им најподесније. Данас су они увјерени да „хрватске сељачке масе“, остављају Радића и Хрватски блок, и да треба само Хрвате изморити и завући изборе, па ће бити све добро, и т. зЗв. хрватско питање бити ће ријешено. Они у Београду не вјерују данас Хрватском блоку, као што нису вјеровали Народном клубу кад им је народни клуб казао да хрватски изборници, ако оставе Народни клуб, неће прећи у демократе, него ће отићи еп шаззе Радићу. И ако би сад хрватски сељаци почели остављати Хрватски блок, то не би било зато