Srpski književni glasnik

542 Српски Књижевни Гласник.

Из тих прегледа црпемо врло интересантне податке. Видимо, на пример, да је извоз жита у 1920 години износио

50.430 тона, а прошле године скоро двапут више, ма да је

жетва била боља 1920 него 1921. Кукуруза је, према статистици, извезено два и по пута више у прошлој години него 1920. То долази, најпре, отуда што је наша трговинска политика лутала, и скоро пола године у 1920 извоз жита и кукуруза био је забрањен. С друге стране, саобраћај није могао да савлада целокупну количину хране, намењену извозу. Као што је познато, скоро цело лето и дубоко у јесен прошле године имали смо малу воду, те наше бродарство није ни могло да прими храну за извоз. С пролећа 192], из истих разлога, извозила се жетва од 1920, и тиме се дају објаснити напред наведене цифре.

На конференцији представника шљиварске трговине, по-

четком. јула ове године, с правом је замерено нашој трговин-

ској“ статистици да је вредност извоза цењена далеко испод просечне тржишне цене у земљи. Тако се за прво тромесечје ове године износи да је извезено 1260 вагона сувих

шљива у вредности 64 милиона динара, или просечно 5 ди-

нара килограм. Међутим, почетком ове године просечна цена сувих шљива била је у земљи 8—10 динара од килограма, па

је крајем марта достизала и 12 динара. Ако се изврши ко-

ректура вредности овог артикла, онда излази да смо само за три месеца узели за шљиве преко сто милиона динара.

Кад се вредност овог артикла упореди са осталима, онда излази да је у првом тромесечју ове године чак и вредност извезене хране била мања од вредности извезених шљива. Суве шљиве долазе одмах на друго место после живе стоке и меса, чија је вредност највећа, ма да је и ту просечна статистичка цена далеко испод тржишне. Дрво и израде од дрвета, о чијем се изобиљу причају читаве бајке, не представља у извозној статистици за прво тромесечје ове године више од 80 милиона.

И онда је с правом тражено на конференцији извозника.

шљиварских производа, да се овој грани народне привреде поклони заслужена пажња, и нарочито да се саобраћајна сред-

ства, за време сезоне, ставе у довољном броју на располо-

жење. 'Јер, кад'се нађе вагона за извоз дрвета, које вреди 0.50 динара килограм (према статистичким подацима), и кад има вагона за извоз цемента, којег један вагон вреди 3.000 динара, онда је са народно-економског гледишта оправданије да се првенствено извози роба чија вредност износи 100.000 динара по вагону.

Представник Министарства Саобраћаја, на поменутој конференцији, нашао се побуђен да изнесе податке о стању вознога парка државних железница. Из тих података заиста се види да се саобраћај поправља, и извозници су отишли уте-

+ иу У

0 VO i

де. а

IT OI II II III РАИ ДЕ Z E њи А

O Aa aan => У а | >“

о Жен Ре шта Жао У