Srpski književni glasnik

Белешке. 557

Закључак инсистира на огромном „рачуну примања“ наше земље: јединство расе, врло мали број иностранаца у поређењу са суседним државама, разноликост природних области чији се извори допуњују, тако да осигуравају економску независност целог организма, способност за извоз, трговачки положај првог реда на укрштању путева са запада на исток преко 45" ширине, и са равница северне Европе ка Егејском Југу преко дунавског и вардарског басена.

Овај чланак, написан с великом симпатијом за нашу земљу, сигурно је сведочанство њене виталности. Он ће учинити великих услуга нашој ствари у иностранству.

„Развигор“. |Развигорз, литературент листт, уредници Ал. Балабанов и Елин Печин, Софија, година П излази једанпут недељној. — Ово је нов књижевни лист којему су уредници стари књижевници. После књижевнога искуства од Тодине дана, Развигор се окреће више етичкоме проблему, о коме се цео свет бави. Уређује се добро, а пун је бележака из

бугарске и стране књижевности, као и понеке слике. и.

„Бугарска зверства у Врању и околини“ (19151918) издање културно-привреднога Друштва Врањанаца у Београду, Нови Сад 1922. — Штета што је ова П-га црна књига, у којој има страховитих података за рад оних несавесника из Софије, овако неспретно уређена. У место да буде један споменик знаним мученицима из врањанскога краја, који положише животе за свој род, какав је давао М. Ђ. Милићевић у своје време за сличне прилике, писац ове књиге, Др. Јов. Хаџи Васиљевић, направио једну читуљу без реда, зачинивши је непотребним научним додатцима. За Врањанце требало је дати боље нешто, они су доиста заслужили бољи помен у историји страдања нашега народа у овоме рату.

И.

„Тракија“. |P. Raymond Janin: La 7#zace, ćtude historique et geographique, Constantinople 1920|. — Цариград почиње бивати издавач литературе етнографско-статистичке-историјске, која се бави нерешеним проблемима Олискога Истока. Ова расправа у главноме заступа бугарско гледиште на Тракију, коју су у 1919 години Бугари изгубили у корист Грчке. У ово доба кад се говори о новоме грчко-турском уговору о миру,

ова књига има вредности. И.

УМЕТНОСТ.

„Пред величанством природе“. — Као трећа свеска, у издању Друштва за“ Заштиту Југословенске Деце, поред